H εταιρεία Ørsted εγκατέστησε την τελευταία ανεμογεννήτρια στο γιγαντιαίο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borkum Riffgrund 3, ισχύος 913 MW, στη Γερμανία. Το έργο αυτό, το οποίο ανήκει εξίσου σε Ørsted και Nuveen Infrastructure, θα αποτελέσει, όταν τεθεί σε λειτουργία, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στη Γερμανία μέχρι σήμερα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ReCharge, αν και όλες οι ανεμογεννήτριες είναι στη θέση τους, το έργο δεν μπορεί να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στο γερμανικό ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, TenneT, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη σύνδεση του δικτύου DolWin5.

Η κατάσταση αυτή στη Γερμανία είναι ενδεικτική μιας γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη, όπου προωθείται η μαζική εγκατάσταση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς ωστόσο να έχουν διενεργηθεί τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του δικτύου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κορεσμό του δικτύου και την ύπαρξη «παρενεργειών» όπως η προαναφερθείσα.

Το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γερμανία χωρίς επιδότηση

Ως προς το υπεράκτιο αιολικό Borkum Riffgrund 3, αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γερμανία που κατασκευάστηκε χωρίς επιδοτήσεις. Σύμφωνα με το renews.biz, μέσα σε περίπου έξι μήνες, η Ørsted , σε συνεργασία με τις Cadeler και Seaway7, εγκατέστησε συνολικά 83 συστήματα, περίπου 72 χιλιόμετρα από την ακτή της Κάτω Σαξονίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ørsted στη Γερμανία, Jörg Kubitza, δήλωσε τα εξής: «Η εγκατάσταση της τελευταίας ανεμογεννήτριας στο μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Γερμανία είναι μια μεγάλη επιτυχία – χάρη κυρίως στη δέσμευση των συναδέλφων μας στη Βόρεια Θάλασσα. Με τη δυναμικότητα του Borkum Riffgrund 3, φτάνουμε συνολικά σχεδόν τα 2,5 γιγαβάτ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο μας ως του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Όταν το έργο τεθεί σε λειτουργία, θα συμβάλει σημαντικά στην απανθρακοποίηση των βιομηχανικών μας πελατών – σε μια κλίμακα που μόνο η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να επιτύχει. Το απαραίτητο επιχειρηματικό μοντέλο, που βασίζεται σε μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ενέργειας, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στη Γερμανία σε αυτή τη μορφή για την υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Διαβάστε ακόμη