Η δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε κατά 938 MW στη Βουλγαρία πέρυσι, σε σύγκριση με την προσθήκη πάνω από 1,2 GW σε φωτοβολταϊκά το 2023. Στην αλλαγή του έτους, έργα συνολικής ισχύος 4,1 GW ήταν σε σειρά για σύνδεση με το δίκτυο, σύμφωνα με το Balkan Green Energy News.

Οι βουλγαρικές εταιρείες έθεσαν σε λειτουργία 481 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2024, προσθέτοντας 938 MW, σύμφωνα με τον Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO), αναφέρει το Capital.bg. Σημειωτέον, η ηλιακή ενέργεια κυριαρχεί στη νέα δυναμικότητα. Κανένα αιολικό πάρκο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία στη Βουλγαρία από το 2012, κυρίως λόγω διοικητικών εμποδίων και νομικών αβεβαιοτήτων. Τέτοια έργα αντιμετωπίζουν επίσης αντιδράσεις από τον τοπικό πληθυσμό.

Το 2023, η φωτοβολταϊκή ισχύς αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1,2 GW. Όπως και η γειτονική Ρουμανία, η χώρα απολαμβάνει μια έκρηξη ηλιακής ενέργειας. Το άρθρο επεσήμανε στοιχεία από τον Οργανισμό Βιώσιμης Ενεργειακής Ανάπτυξης που δείχνουν ότι η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς ξεπέρασε τα 3,6 GW.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κινδυνεύει να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Τα κονδύλια έχουν κολλήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως λόγω της πολιτικής κρίσης στη Βουλγαρία, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια.

ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,12 GW

Στις 18 Δεκεμβρίου, υπήρχαν 125 εγκαταστάσεις στο δίκτυο υπό τον μηχανισμό προσωρινής σύνδεσης. Η συνδυασμένη ισχύς τους ήταν 1,12 GW. Το καθεστώς, που θεσπίστηκε το 2023, αφορά μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές όπου το δίκτυο απαιτεί ανακατασκευή ή επέκταση. Ορισμένες από τις μονάδες λαμβάνουν μόνο μέρος της πλήρους δυναμικότητας σε απευθείας σύνδεση.

Στο τέλος του 2024, υπήρχαν 330 αιτήσεις για σύνδεση με το δίκτυο διανομής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η συνδυασμένη δυναμικότητα ήταν 707 MW. Άλλα 52 έργα βρίσκονταν στη σειρά για πρόσβαση στο σύστημα μεταφοράς, τα οποία ανέρχονταν συνολικά σε 3,35 GW. Μόνο 600 MW έως 700 MW αναμένεται να κατασκευαστούν συνολικά, προσθέτει το άρθρο.

Τα έργα ισχύος έως 200 kW το καθένα αποτελούν την τρίτη κατηγορία. Οι φορείς εκμετάλλευσης χρειάζεται μόνο να στείλουν μια ειδοποίηση στο ESO. Υπάρχουν 732 στην προετοιμασία, για 53,9 MW συνολικά.

Συγκριτικά, ένα χρόνο νωρίτερα υπήρχαν περισσότερες από δύο χιλιάδες αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη διαδικασία, για 7,2 GW. Το ποσό μειώθηκε κυρίως λόγω της εξάπλωσης των υποχρεωτικών τραπεζικών εγγυήσεων ύψους 25.600 ευρώ ανά MW. Αργότερα επεκτάθηκε και στην αποθήκευση ενέργειας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ιδιαίτερα υψηλό για τοποθεσίες στο νότιο και βορειοδυτικό τμήμα της Βουλγαρίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε το υβριδικό έργο Tenevo στην περιοχή Yambol στα νοτιοανατολικά. Η Eurowind Energy και η Renalfa IPP ξεκίνησαν εκεί την κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 238 MW το 2023.  Σκοπεύουν στη συνέχεια να ενσωματώσουν ανεμογεννήτριες και αποθήκευση ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη