Η Αίγυπτος είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη της παραγωγής ηλιακής ενέργειας λόγω του άφθονου ηλιακού φωτός, των εκτεταμένων περιοχών της ερήμου και του ανεπτυγμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η στροφή αυτή υποκινείται από την αύξηση του κόστους των εισαγωγών φυσικού αερίου μετά τη μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου και την εκτίναξη της κατανάλωσης, η οποία προκάλεσε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2023. Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κυβέρνηση θέσπισε έκτακτα μέτρα και επιδιώκει την επέκταση της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ηλιακή ενέργεια προσφέρει μια φθηνότερη εναλλακτική λύση στην ηλεκτρική ενέργεια που λειτουργεί με φυσικό αέριο. Εταιρείες όπως η AMEA Power με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εγκαινίασαν πρόσφατα μια ηλιακή συστοιχία 500 εκατομμυρίων δολαρίων και 500 MW στο Ασουάν και σχεδιάζουν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο 1.000 MW στην ίδια περιοχή, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές του 2026, σύμφωνα με το Reuters. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά έργα εκτιμάται σε 2-3 αμερικανικά σεντς ανά κιλοβατώρα, σημαντικά χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής με αεριοστρόβιλο, το οποίο κυμαίνεται από 7-9 σεντς ανά κιλοβατώρα λόγω επιδοτήσεων.

Τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του έργου της AMEA, ενός έργου 1.000 MW της νορβηγικής Scatec και ενός έργου 1.200 MW από κοινοπραξία εταιρειών των ΗΑΕ και της αιγυπτιακής Hassan Allam. Ωστόσο, η Αίγυπτος θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα για να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση. Παρά τις προσπάθειες αυτές, οι επιδοτήσεις που στρεβλώνουν την αγορά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια έχουν επιβραδύνει τη μετάβαση. Οι κρατικές επιδοτήσεις μειώνουν τεχνητά τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα ρυθμιστικά εμπόδια, όπως ο περιορισμός των αμφίδρομων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, εμποδίζουν την υιοθέτηση της εγχώριας ηλιακής ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα σε 42% έως το 2030, από το σημερινό 11,5%, και στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση παλαιότερων σταθμών παραγωγής ενέργειας καθώς θα καθίσταται διαθέσιμη νέα δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναζητείται διεθνής υποστήριξη για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, με ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να συζητούν πιθανή βοήθεια.

Πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου για την ιδιωτική ηλεκτρική ενέργεια, επιτρέπουν στους παραγωγούς να πωλούν απευθείας σε επιχειρήσεις, αν και τα αρχικά έργα περιορίζονται στα 500 MW. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για τη μείωση των ενεργειακών επιδοτήσεων, οι οποίες επιβάλλονται στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να καταστήσουν την ηλιακή ενέργεια πιο ανταγωνιστική. Οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων θα οδηγήσει σε ευρεία υιοθέτηση των φωτοβολταϊκών, ιδίως μεταξύ των νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμη