Η τσεχική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες, προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα της χώρας για τους ξένους επενδυτές. Οι επενδύσεις μέσω αυτού του προγράμματος αναμένεται να ανέλθουν σε τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια κορώνες (4 δισεκατομμύρια ευρώ) έως το 2033.

Όπως αναφέρει το ceenergy.news, το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην καινοτομία και την παραγωγή σε τομείς όπως οι μπαταρίες, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, οι αντλίες θερμότητας, οι ηλεκτρολύτες ή ο εξοπλισμός δέσμευσης άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βασικών εξαρτημάτων και των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή τους. Τα έργα πρέπει να πληρούν αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και η υλοποίησή τους να εγγυάται υψηλή απόδοση και βιωσιμότητα.

«Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, πρέπει να δημιουργούμε ενεργά ευκαιρίες και να είμαστε μια ελκυστική χώρα με ευνοϊκές συνθήκες για τους επενδυτές», δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Lukáš Vlček. «Το πρόγραμμα αυτό θα προσελκύσει επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και οι τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Η προσέλκυση αυτών των επενδύσεων θα φέρει επίσης νέες ευκαιρίες για την τσεχική βιομηχανία. Οι επενδυτές θα χρειαστούν τοπικούς προμηθευτές και εξαρτήματα, τα οποία θα στηρίξουν άλλες τσεχικές εταιρείες και τη συμμετοχή τους σε παγκοσμιοποιημένες αλυσίδες παραγωγής».

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025. Οι αιτήσεις στήριξης θα είναι ανοικτές έως τον Σεπτέμβριο του 2025. Η ελάχιστη επένδυση ανά έργο είναι 2,8 δισεκατομμύρια κορώνες. Το όριο αυτό αντιστοιχεί σε ποσό 110 εκατ. ευρώ, από το οποίο απαιτείται ατομική κοινοποίηση για επενδυτικά κίνητρα. «Ενώ θα υποστηριχθούν πραγματικά μεγάλες επενδύσεις, δεν θα υπάρχει ανάγκη για μεμονωμένη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το πρόγραμμα θα πρέπει να κοινοποιηθεί στο σύνολό του», εξήγησε ο Petr Očko, Ανώτερος Διευθυντής του Τμήματος Ψηφιοποίησης και Καινοτομίας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι περίπου 24 δισεκατομμύρια κορώνες (σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ) μπορούν να χρηματοδοτηθούν από δημόσιους πόρους, οι οποίοι μπορούν να προσελκύσουν άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.

Διαβάστε ακόμη