Το 2024 χαρακτηρίζεται ως μια σημαντική χρονιά για την ένταξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, στο δίκτυο, παρά το γεγονός πως αυξήθηκαν οι περικοπές παραγομένης ενέργειας και ταυτόχρονα μειώθηκε η ζήτηση. Εν τέλει, την προηγούμενη χρονιά μπήκαν στο σύστημα 2,5GW έργων. Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά των έργων αυτοπαραγωγής τα οποία ανήλθαν για το 2024 σε 400MW. Εξίσου καθοριστική ήταν, όμως και η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου εγκαταστάθηκαν, σύμφωνα με τη  SolarPower Europe, συστήματα ισχύος 65,5 GW το 2024. Η SolarPower Europe επισημαίνει πως υπήρχαν περισσότερες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, σε σχέση με όλες τις άλλες τεχνολογίες μαζί, την προηγούμενη χρονιά. Εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών θα είναι της τάξης του 3-7% μεταξύ 2025 και 2028. «Η οικονομική ελκυστικότητα των φωτοβολταϊκών, η μαζική ανάπτυξη στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αυξημένη πολιτική υποστήριξη, ειδικά στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία, αναμένεται να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας τα επόμενα χρόνια», διαπίστωνε παλιότερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Στην Ελλάδα, πάντως, αναμένονται να προστεθούν αρκετά συστήματα, στο πλαίσιο του προγράμματος Pvstegi. Υπενθυμίζεται πως εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα που επιδοτούσε συστήματα για την εγκατάσταση στις στέγες των σπιτιών ήταν μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 15.000 αιτήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια περεταίρω ανάπτυξης των συστημάτων αυτοκατανάλωσης καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον πολιτών ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ρεύματος. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank «από πολίτες, αγρότες, επιχειρήσεις, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, τους πρώτους επτά μήνες του 2024 κατατέθηκαν 10,934 αιτήσεις ισχύος 133 MW. Παρατηρήθηκε επιτάχυνση του ρυθμού ηλέκτρισης, καθώς το ίδιο διάστημα ηλεκτρίστηκαν έργα ισχύος 212 MW, μόλις 24 MW λιγότερα από όσα ηλεκτρίστηκαν ολόκληρο το 2023».

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν πως σε μεγάλο βαθμό ένας παράγοντας που θα κρίνει την ανάπτυξη των συστημάτων στη χώρα μας είναι το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αναφέρουν ακόμα πως θα πρέπει να απλοποιείται και να είναι σταθερό. Άλλωστε, ένα νέο τοπίο φέρνει το νέο καθεστώς (net billing) και θα μπορούν πλέον όσοι εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες να πωλούν την περίσσεια ενέργεια. Στο net-billing ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα αποτελέσματα του νέου πλαισίου. Σε όσες χώρες εφαρμόστηκε το net billing, υπήρχε μια περίοδος στασιμότητας. Πάντως, δίπλα στο ζητούμενο της υλοποίησης του νέου καθεστώτος (net billing) βρίσκεται και το στοίχημα της τηλεδιαχείρισης, της ολιστικής διαχείρισης ενός συστήματος στο πλαίσιο της μετάβασης στα «έξυπνα δίκτυα». Η αποθήκευση αποτελεί το δεύτερο στοίχημα. Υπενθυμίζεται πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», που θα προβλέπει για μια μεγάλη επιχείρηση επιδότηση με ποσοστό 30%, μια μεσαία με 40% και μια μικρή επιχείρηση θα επιδοτηθεί με ποσοστό 50%.

Διαβάστε ακόμη