Η Γερμανία παρήγαγε 72,2 TWh ηλιακής ενέργειας το 2024, που αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Fraunhofer ISE. Η αιολική ενέργεια παρέμεινε η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας το 2024, παράγοντας 136,4 TWh.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιοδικό pv, η παραγωγή φωτοβολταϊκών σημείωσε ρεκόρ παραγωγής 72,2 TWh το 2024, παρά τις λιγότερο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, λόγω της ταχείας επέκτασης της ηλιακής ισχύος. Η έκθεση «Energy Charts» του Fraunhofer ISE δείχνει ότι 12,4 TWh από το σύνολο αυτό χρησιμοποιήθηκαν για ηλιακή αυτοκατανάλωση, σημειώνοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση και αυξάνοντας το μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 14%. Ο Ιούλιος ήταν ο μήνας ρεκόρ, με τα φωτοβολταϊκά συστήματα να παράγουν 10,7 TWh.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια σημείωσε επίσης μικρή αύξηση, συνεισφέροντας 21,7 TWh το 2024. Η συνολική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τις 275,2 TWh, αυξημένη κατά 4,4% από το 2023. Οι μονάδες βιομάζας, με εγκατεστημένη ισχύ 9,1 GW, παρήγαγαν 36 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.
Η παραγωγή από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μειώθηκε απότομα στη Γερμανία το 2024, με την παραγωγή λιγνίτη να μειώνεται κατά 8,4% και τον λιθάνθρακα κατά 27,6%, σύμφωνα με τα Energy Charts. Οι λιγνιτικές μονάδες παρήγαγαν 71,1 TWh, που αντιστοιχεί περίπου στη συνολική παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ενώ οι μονάδες λιθάνθρακα παρήγαγαν 24,2 TWh. Η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9,5% σε ετήσια βάση σε 48,4 TWh, ενώ επιπλέον 25,6 TWh χρησιμοποιήθηκαν για βιομηχανική αυτοπρομήθεια.
Οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας συνέχισαν την πτωτική τους τάση, μειούμενες σε 152 εκατ. τόνους το 2024, δηλαδή κατά 58% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 και περισσότερο από το ήμισυ των επιπέδων του 2014. Το φορτίο του δικτύου έφτασε τις 462 TWh, υπερβαίνοντας ελαφρώς τα στοιχεία του 2023, αντανακλώντας την υψηλότερη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν την αυτοκατανάλωση από φωτοβολταϊκά, τη χρήση αντλησιοταμίευσης και την αυτοκατανάλωση από συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ικανότητα αποθήκευσης μπαταριών σημείωσε σημαντική αύξηση, με την εγκατεστημένη ισχύ να αυξάνεται από 8,6 GW σε 12,1 GW και τη σχετική αποθήκευση ενέργειας να αυξάνεται από 12,7 GWh σε 17,7 GWh. Η χωρητικότητα αποθήκευσης μπαταριών στη Γερμανία ξεπερνά πλέον την αντλησιοταμίευση κατά περίπου 10 GW, γεγονός που υπογραμμίζει τη στροφή προς την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν επίσης σε 24,9 TWh, λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής στις γειτονικές χώρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η Γαλλία (12,9 TWh), η Δανία (12,0 TWh), η Ελβετία (7,1 TWh) και η Νορβηγία (5,8 TWh) ήταν οι κυριότεροι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, ενώ η Γερμανία εξήγαγε ενέργεια κυρίως στην Αυστρία (7,4 TWh), την Πολωνία (3,5 TWh), το Λουξεμβούργο (3,5 TWh) και την Τσεχική Δημοκρατία (2,8 TWh).
Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθιστώντας τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα πιο κερδοφόρους και μειώνοντας τις εισαγωγές. Το Energy Charts σημείωσε ότι η Γερμανία διαθέτει επαρκή ικανότητα παραγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε αντίθεση με την Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν εποχικές ελλείψεις.
Διαβάστε ακόμη