Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να «ανοίξει» η Βόρεια Θάλασσα και να απαλλαγούμε από τις ανεμογεννήτριες σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social την Παρασκευή.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες αποχωρούν σταθερά από τη Βόρεια Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες, με την παραγωγή να μειώνεται από το μέγιστο των 4,4 εκατομμυρίων βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στις αρχές της χιλιετίας σε περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σήμερα.
Η ανάρτηση του Τραμπ ήταν απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με τα σχέδια της αμερικανικής παραγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου APA Corp μονάδας της Apache να αποχωρήσει από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το τέλος του 2029. Η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή της Βόρειας Θάλασσας θα μειωθεί κατά 20% σε ετήσια βάση το 2025.
Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα αυξήσει τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας σε 38% από 35% και θα παρατείνει την επιβολή του φόρου κατά ένα έτος. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για να συγκεντρώσει κεφάλαια για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η Βρετανία έχει ως στόχο να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας έως το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειώσει την εξάρτησή της από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο και θα αυξήσει ταχέως την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Ο κορυφαίος βρετανικός παραγωγός της Βόρειας Θάλασσας Harbour Energy θέλει να πουλήσει μερίδια σε πετρελαιοπηγές της Βόρειας Θάλασσας και αναζωογονεί τα σχέδια για εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Reuters. Η μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή Exxon ολοκλήρωσε την αποχώρησή της από την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Στη Βόρεια Θάλασσα έχουν αναπτυχθεί σημαντικά αιολικά πάρκα από τη Βρετανία και τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ο ταχέως αναπτυσσόμενος τομέας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πέρασε μερικά δύσκολα χρόνια, καθώς το κόστος αυξήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων και προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, οδηγώντας πολλές εταιρείες να αναθεωρήσουν τις επενδύσεις τους. Οι εταιρείες επανεξετάζουν τις επενδύσεις τους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια ή έχουν υποθέσει απομειώσεις, λόγω του αυξανόμενου κόστους ανάπτυξης αιολικών πάρκων που μπορεί να είναι περισσότερα από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) μακριά από την ακτή.
Διαβάστε ακόμη