Σε τροχιά υλοποίησης θα μπουν μέσα στο 2025 οι μπαταρίες standalone ισχύος με 1,5 γιγαβάτ, με προϋπόθεση την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων αποθήκευσης, χωρίς να τους δίνεται λειτουργική ενίσχυση. Το 1 γιγαβάτ θα αφορά έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ και το 0,5 γιγαβάτ έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται να οριστεί η εγγυητική επιστολή στις 200 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσανατολίζεται στη θέσπιση αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την ηλέκτριση των έργων.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρίτος διαγωνισμός για standalone μπαταρίες, που αφορά στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του Δήμου Μεγαλόπολης. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) και η δημοπρατούμενη ισχύς αφορά 200 MW. Τα έργα που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026. Η υποβολή των προσφορών θα γίνεται μέχρι τα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προβλέπεται ανώτατο όριο ισχύος συμμετοχής έκαστου σταθμού αποθήκευσης σε 50 MW και αφετέρου το ανώτατο όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα σε ποσοστό έως του 25% της δημοπρατούμενης ισχύος, δηλαδή εφόσον ένας Συμμετέχων συμμετέχει με περισσότερους του ενός Σ.Α.Η.Ε., η συνολική ισχύς των εν λόγω Σ.Α.Η.Ε. δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50MW. Επίσης, «η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για την Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία υποβολής προσφορών καθορίζεται σε εκατόν σαρανταπέντε χιλιάδες (145.000) ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/ MW/έτος)». Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ «επιλέξιμες περιοχές για τη συμπερίληψη στην Γ’ Ανταγωνιστική Διαδικασία για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποκλειστικά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ή οι Δήμοι Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Στις 8 Ιανουαρίου η έναρξη των αιτήσεων για το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις»

Σε λίγες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα που θα προβλέπει για μια μεγάλη επιχείρηση επιδότηση με ποσοστό 30%, μια μεσαία με 40% και μια μικρή επιχείρηση θα επιδοτηθεί με ποσοστό 50%. Το συνολικό ποσό επιδότησης που λαμβάνει κάθε δικαιούχος υπολογίζεται σε επίπεδο ενιαίας επιχείρησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 400.000,00 ευρώ ανά δικαιούχο. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι: α) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης καθώς και παρελκόμενων υλικών (πίνακες, καλώδια, έξυπνος μετρητής κλπ.)  β) Προμήθεια και εγκατάσταση Energy Management System, ήτοι εξοπλισμού / λογισμικού για αποδοτικότερο σύστημα παραγωγής / αποθήκευσης ενέργειας. Επιλέξιμες δαπάνες υπηρεσιών είναι η: α) αμοιβή για μελέτη – διαστασιολόγηση του συστήματος (Φωτοβολταϊκού και μπαταρία) β) Αμοιβή για Συμβούλους Διοίκησης Έργου στα πλαίσια του Προγράμματος γ) Αμοιβή για το Κόστος διασύνδεσης με ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ. Η διάρκεια υλοποίησης κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το διάστημα των 12 μηνών από την ένταξη, εντός του οποίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο, με καταληκτική ημερομηνία 30/04/2026.

Διαβάστε ακόμη