Τα PPAs (Power Purchase Agreements) αποτελούν διμερείς μακροχρόνιες συμφωνίες αγοράς ρεύματος μεταξύ ενός παραγωγού ενέργειας, κατά κύριο λόγο από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές, και ενός σχετικά μεγάλου, συνήθως, καταναλωτή. Τα τελευταία χρόνια, τα PPAs έχουν αρχίσει να γίνονται αρκετά δημοφιλή, αφού μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να απανθρακοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, δηλαδή η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν να παρέχεται από έργα ΑΠΕ, προκειμένου να πετύχουν τους κλιματικούς στόχους που θέτουν. Τελευταία, ωστόσο, έχει αναδυθεί μια νέα τάση στις συμφωνίες αυτές, η οποία είναι τα 24/7 PPAs. Η τάση αυτή προωθείται ενεργά από μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Google και η Microsoft.
Τα 24/7 PPAs, όπως μαρτυρεί και το όνομά τους, είναι μια ειδική μορφή συμφωνιών αγοραπωλησίας ενέργειας, σχεδιασμένων για να εξασφαλίσουν την αδιάλειπτη προμήθεια ανανεώσιμης ενέργειας σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά PPAs, τα 24/7 PPAs εγγυώνται την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης σε πραγματικό χρόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όλο το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε στιγμή της ημέρας, η ενέργεια που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής προέρχεται από ΑΠΕ.
Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται από τον developer ή την εταιρεία που παρέχει ενέργεια μέσω της συμφωνίας, η ύπαρξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει έργα διαφορετικών πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες ή και υδροηλεκτρικά, χρήση τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όπως μπαταρίες, ώστε να καλύπτονται ώρες όπου τα έργα ΑΠΕ δεν παράγουν επαρκή ενέργεια, αλλά και ψηφιακά συστήματα διαχείρισης για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της ροής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τη Mckinsey, ορισμένοι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί (ή hyperscalers) που λειτουργούν ενεργοβόρα data centers και χρειάζονται τεράστιες ποσότητες αδιάλειπτης, καθαρής ενέργειας, ηγούνται της μετάβασης σε 24/7 PPAs, προσπαθώντας να ταιριάξουν σε πραγματικό χρόνο τη ζήτηση με την παραγωγή. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Google, η οποία, στα πλαίσια των στόχων βιωσιμότητάς της για το 2030, έχει ανακοινώσει το σχέδιό της να προμηθεύεται καθαρή ενέργεια όλο το 24ωρο έως το 2030, σε κάθε δίκτυο όπου δραστηριοποιείται. Μάλιστα, στην αρχή του 2024, η Google υπέγραψε το μεγαλύτερο PPA της έως σήμερα, ισχύος 478 MW, επιτρέποντάς της να πετύχει 90% καθαρή κατανάλωση ενέργειας σε ωριαία βάση για τις δραστηριότητές της στην Ολλανδία.
Αντίστοιχα, η Microsoft, η οποία έχει δεσμευτεί να γίνει αρνητική σε άνθρακα (carbon-negative) έως το 2030, χρησιμοποιώντας πράσινη ενέργεια για όλα τα data centers της, το 2020 υπέγραψε πιλοτικό 24/7 PPA με τη Vattenfall για την κάλυψη της κατανάλωσής της στη Σουηδία. Επιπλέον, μαζί οι Google και η Microsoft έχουν ξεκινήσει τη λεγόμενη Συμμαχία Εμπορίου Ωριαίων Πιστοποιητικών (Granular Certificate Trading Alliance), που επιτρέπει την εμπορία πιστοποιητικών σε ωριαία βάση για την καλύτερη αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης ενέργειας όλο το 24ωρο.
Αξιοποιώντας μια διαφορετική προσέγγιση, στα τέλη του 2022 μια συμμαχία εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Amazon και η Meta, σχηματίστηκε για να δημιουργήσει το εγχείρημα “Emission First” Ουσιαστικά, αυτό περιλαμβάνει ένα νέο πλαίσιο λογιστικής που εστιάζει στον αντίκτυπο των εκπομπών, παρά στη χρονική αντιστοίχιση της ενέργειας. Αυτές οι προσεγγίσεις δεν είναι απαραίτητα αντικρουόμενες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
Το κόστος των 24/7 PPAs και η ανάγκη για χαρτοφυλάκια με έμφαση στην αποθήκευση
Θα πρέπει να επισημανθεί πως το κόστος των 24/7 PPAs που βασίζονται, για παράδειγμα, σε ένα υβριδικό σύστημα αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών λιθίου, παραμένει υψηλό και υπερβαίνει σε πολλές περιπτώσεις τα 200 δολάρια ανά MWh. Όταν χρησιμοποιούνται, ωστόσο, καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης, όπως τα LDES (Long-Duration Energy Storage), αυτό το κόστος μπορεί να πέσει κάτω από τα 100 δολάρια ανά MWh. Και πάλι, όμως, το κόστος παραμένει υπολογίσιμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν προκαλεί εντύπωση πως μεγάλες εταιρείες κυρίως ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο «πακέτο» και όχι πιο μικροί παίκτες της αγοράς. Η αυξημένη ζήτηση εκ μέρους των τεχνολογικών κολοσσών για 24/7 PPAs είναι πιθανό να οδηγήσει σε πτώση των τιμών σε τέτοιου είδους συμφωνίες, κάνοντάς τις πιο προσιτές και για άλλες εταιρείες. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να παραμείνουν μια premium επιλογή για ένα κλειστό κλαμπ οικονομικά ισχυρών εταιρειών.
Παράλληλα, η ζήτηση για 24/7 PPAs εκ μέρους τέτοιων μεγάλων εταιρειών, θα ωθήσει πιθανόν τους developers, τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ ή διάφορα funds να αναπτύξουν ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ίσως υδροηλεκτρικά έργα και, βεβαίως, μπαταρίες για αποθήκευση πράσινης ενέργειας. Ως προς τις μπαταρίες, μάλιστα, η αυξημένη ζήτηση για αυτές και η ανάγκη για την απαραίτητη παρουσία τους σε ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο θα ωθήσει την καινοτομία και ίσως ρίξει το κόστος τους σε βάθος χρόνου.
Διαβάστε ακόμη