Ανατροπή προέκυψε ως προς το ενδεχόμενο παράτασης για εγκατάσταση εξοπλισμού set point για φωτοβολταϊκά έργα άνω του 1 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί άνω του 1 Μεγαβάτ μπορούν μέχρι και σήμερα να υλοποιήσουν την υποχρέωση της εγκατάστασης για την οποία το υπουργείο Ενέργειας είχε κάνει σαφές πως όσοι δεν το πράξουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα. Πριν λίγες ημέρες, υπήρξε η εκτίμηση πως θα δοθεί δίμηνη παράταση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα γίνει μόνο για τα έργα ισχύος μικρότερης του 1 μεγαβάτ. Η σχετική προθεσμία θα επεκταθεί μέχρι και τις 13 Απριλίου, από 13 Φεβρουαρίου. Πηγές της αγοράς ανέφεραν στο energygame.gr πως πολύ λίγοι παραγωγοί προχώρησαν μέχρι τώρα στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων συστημάτων. Όπως είχαμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, μόλις ένα 5%-10% των «μικρών» έργων έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού. Ποσοστό πολύ μικρό.  Όσες μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση εξοπλισμού, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης.

Προ των πυλών ο μηχανισμός αντιστάθμισης περικοπών

Άλλωστε, στις αρχές του έτους αναμένεται να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αντιστάθμισης περικοπών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το σχετικό κείμενο της υπουργικής απόφασης θα βγει στον «αέρα» τον επόμενο μήνα και εφόσον ολοκληρωθεί η διαβούλευση θα εφαρμοστεί, με στόχο να αποζημιωθούν τα έργα τα οποία υφίστανται μεγάλες περικοπές. Με άλλα λόγια, μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης περικοπών θα προκύψει ένας κουμπαράς όπου θα συγκεντρώνονται τα χρήματα που θα ανακτηθούν από τα έργα ΑΠΕ που δεν θα έχουν τοποθετήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό set-point.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις περικοπές ενέργειας

Την ίδια ώρα, οι περικοπές παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, παρά τα «καμπανάκια» τα οποία έχουν χτυπήσει εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Με βάση εκτιμήσεις που υπάρχουν τελικά οι περικοπές για φέτος θα αντιπροσωπεύουν το 3,5% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.  Πιο συγκεκριμένα, θα ανέλθουν για το σύνολο του έτους στα 900 GWh, όταν ένα χρόνο πριν είχαν διαμορφωθεί στα 236 GWh. Επομένως, το ερώτημα που υπάρχει είναι με πιο τρόπο θα μπει «φρένο» σε αυτήν την πορεία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως τα κορεσμένα δίκτυα, τις περικοπές κ.λπ. και αυτή η χρονιά θα κλείσει θετικά για τα φωτοβολταϊκά. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, για τα μικρομεσαία έργα έχει μπει φρένο στις αιτήσεις αδειοδότησης από το 2022, ενώ τα έργα τα οποία κατασκευάζονται είχαν αδειοδοτηθεί το 2019. Στην κατηγορία των συγκεκριμένων έργων πρέπει να προστεθεί και ακόμα ένα δεδομένο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ιδιοκτήτες έργων, οι οποίοι βλέποντας το αδιέξοδο των περικοπών αρχίζουν και πουλάνε έργα. Φαίνεται πως για την ώρα αποφεύγεται το ενδεχόμενο ομαδοποιημένων έργων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι και ένας τρόπος να επιβιώσουν τα συγκεκριμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι πως τα επόμενα 4-5 χρόνια τα μικρομεσαία έργα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμη