Καταστροφή υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα που υπάρχουν στην Κροατία, λόγω μιας ισχυρής καταιγίδας με δυνατούς ανέμους που παρέσυραν κυριολεκτικά τα φωτοβολταϊκά πάνελς. Σύμφωνα με το Balkan Energy, το φωτοβολταϊκό πάρκο είχε ισχύ 5 MW και είχε κατασκευαστεί πέρυσι πάνω από την περιοχή του Obrovac. Πιο συγκεκριμένα, είχε κατασκευαστεί στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν ένα εργοστάσιο αλουμίνας. Η έκταση της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης ήταν 14,5 εκτάρια και είχε σχεδιαστεί για να προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια 3.500 νοικοκυριά.

Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από Σλοβένους και Αυστριακούς επενδυτές και η αξία του είχε ύψος 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η εγκατάσταση έχει πληγεί σοβαρά από την καταιγίδα, έχουν συμβεί εκτεταμένες καταστροφές, εκατοντάδες πάνελς είναι διάσπαρτα και βεβαίως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει σταματήσει.

Ερωτήματα έχουν γεννηθεί σε σχέση με το αν η περιοχή είναι κατάλληλη για τέτοιες επενδύσεις. Επισημαίνεται, παράλληλα, πως, βάσει σχεδίου, επρόκειτο να κατασκευαστούν και άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση. Το συγκεκριμένο, ωστόσο, και πρωτοφανές, περιστατικό έχει θορυβήσει τους κατοίκους του γειτονικού χωριού, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κατασκευή νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή.

Η ανάδειξη του χωροταξικού ζητήματος στα έργα ΑΠΕ

Το χωροταξικό ζήτημα των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία, δεδομένης της ποσότητας των έργων που αναπτύσσονται και υλοποιούνται. Η επιλογή κατάλληλων τοποθεσιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών εγγυάται τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επένδυσης. Αντιθέτως, η επιλογή μιας ακατάλληλης για τέτοιες δραστηριότητες τοποθεσίας μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως έλλειψη κοινωνικής αποδοχής, περιβαλλοντική υποβάθμιση ή και καταστροφές – βλάβες διαφόρων ειδών.

Διαβάστε ακόμη