Οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας της ΕΕ πραγματοποίησαν πρόσφατα συνάντηση για να συζητήσουν την επέκταση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να θέσουν νέους στόχους. Η συνάντηση κατέληξε σε μια μη δεσμευτική συμφωνία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη περίπου 88 γιγαβάτ (GW) υπεράκτιας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, με αύξηση σε περίπου 360 GW μέχρι το 2050. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος, αν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΕ διαθέτει σήμερα μόλις πάνω από 20 GW υπεράκτιας δυναμικότητας.

Σύμφωνα με το ceenergy.news, η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι τα κράτη εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Δεν στέλνει μόνο ένα σαφές μήνυμα για την ενθάρρυνση των αναγκαίων επενδύσεων, αλλά προωθεί επίσης μια διευρωπαϊκή προσέγγιση για την επέκταση των δικτύων με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Ειδικότερα, υποστηρίζει υβριδικά έργα, τα οποία αποτελούν καινοτόμες πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τις ενεργειακές δυνατότητες πολλών χωρών.

Το σύμφωνο ευθυγραμμίζεται με τον κανονισμό TEN-E (κανονισμός για τα διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας), ο οποίος υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να επικαιροποιήσουν τις μη δεσμευτικές συμφωνίες τους για την παραγωγή ενέργειας για πρώτη φορά έως τις 24 Δεκεμβρίου 2024 και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια.

Υπό το πρίσμα των συζητήσεων, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) επικαιροποιεί τα σχέδια ανάπτυξης υπεράκτιων δικτύων (ONDP) για κάθε θαλάσσια λεκάνη: τα υπεράκτια δίκτυα των Βόρειων Θαλασσών (NSOG), τα υπεράκτια δίκτυα του Σχεδίου Διασύνδεσης της Ενεργειακής Αγοράς της Βαλτικής (BEMIP offshore), τα νότια και δυτικά υπεράκτια δίκτυα (SW offshore), τα υπεράκτια δίκτυα του Ατλαντικού και τα νότια και ανατολικά υπεράκτια δίκτυα (SE offshore).

Διαβάστε ακόμη