«Τεράστιο στόχο που δεν θα επιτευχθεί» χαρακτήρισε ο Giles Dickson, CEO της Wind Europe, τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 425.000 MW εγκατεστημένης ισχύος αιολικής ενέργειας έως το 2030, δεδομένου πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 225.000 MW εγκατεστημένης ισχύος στην ΕΕ. Ο Giles Dickson, μιλώντας στο Review Energy, επισήμανε πως πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός επέκτασης της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Το κύριο εμπόδιο, κατά τον κ. Dickson, για την περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι η έλλειψη συμμόρφωσης των κρατών-μελών της ΕΕ με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις άδειες. Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Γερμανίας, τόνισε πως «η Γερμανία, για παράδειγμα, καταγράφει έκρηξη στον όγκο των νέων αδειών για χερσαία αιολικά πάρκα. Επί του παρόντος, χορηγεί έξι φορές περισσότερες άδειες από ό,τι πριν πέντε χρόνια. Το 2019, εγκρίθηκαν 2.000 MW· φέτος, ο αριθμός αυτός έφτασε τα 12.000 MW. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομικής αρχής του υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «χάρη σε αυτούς τους κανονισμούς, οι δικαστές που προηγουμένως απέρριπταν άδειες λόγω φερόμενων παραβιάσεων κανόνων βιοποικιλότητας, τώρα πρέπει να ισορροπούν την προστασία της βιοποικιλότητας με τα δεσμευτικά συμφέροντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτή η προσέγγιση έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και έχει θέσει προηγούμενα για άλλους. Είναι κρίσιμο τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα, καθώς είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν αυτούς τους νόμους στους εθνικούς τους κανονισμούς—δεν είναι προαιρετικό, είναι υποχρεωτικό».

Ο Giles Dickson θεωρεί πως πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ δεν εφαρμόζουν την ενωσιακή νομοθεσία για την αιολική ενέργεια κυρίως για εσωτερικούς λόγους. Ένα άλλο ζήτημα που εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στην ΕΕ είναι η υποδομή των δικτύων ηλεκτρισμού. Κατά τον Dickson, οι διαχειριστές δεν επενδύουν αρκετά στην επέκταση των δικτύων, γεγονός που καθυστερεί τη λειτουργία νέων αιολικών πάρκων. Ωστόσο, τονίζει πως «ενώ η επέκταση των δικτύων και η προώθηση του εξηλεκτρισμού απαιτούν χρόνο, η εφαρμογή των νόμων για τις άδειες μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια πιο γρήγορα».

Κρίσιμη η κοινωνική αποδοχή για τα αιολικά έργα, κατά τον Giles Dickson

Τέλος, ερωτώμενος για άλλες προκλήσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, ανέφερε τα εξής: «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις περιλαμβάνουν την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ χωρών για κοινές επενδύσεις και την ευθυγράμμιση της νομοθεσίας με τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης. Παράλληλα, είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η κοινωνική αποδοχή για τα αιολικά έργα, κάτι που επιτυγχάνεται με διαφάνεια, διαβούλευση και σεβασμό προς τις τοπικές κοινότητες».

Διαβάστε ακόμη