Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το πρόγραμμα «Απόλλων» που θα «ξεκλειδώσει» σε πρώτη φάση την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από έργα ΑΠΕ, με όρους που θα επιτρέψουν στα κοινωνικά ευάλωτα νοικοκυριά (δηλαδή τους 137.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α που είναι νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ) να απολαμβάνουν τιμή κιλοβατώρας σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα «βάλει στην πρίζα» το πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες το μοντέλο που τελικά θα εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους των κοινωνικά ευάλωτων, οι οποίοι θα έχουν σταθερή χαμηλή χρέωση της τάξης των 3 λεπτών την κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουν. Στην παρούσα φάση, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α δικαιούνται έκπτωση 7,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, στο οικιακό τιμολόγιο που έχουν επιλέξει. Να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί και αλλαγές στην αρχιτεκτονική του ΚΟΤ, ενδεικτικό της αυξημένης μέριμνας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Η Υπουργική Απόφαση θα προβλέπει τον τρόπο συμψηφισμού των καταναλώσεων με την παραγωγή των πράσινων έργων, καθώς και τους όρους του διαγωνισμού για την επιλογή των έργων που θα καλύπτουν τις καταναλώσεις των δικαιούχων του ΚΟΤ Α, τους οποίους το ΥΠΕΝ έχει «χαρτογραφήσει», έχοντας στα χέρια του τα σχετικά στοιχεία από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η διαμόρφωση του φθηνού τιμολογίου για τους κοινωνικά ευάλωτους θα περάσει μέσα από τον εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό (virtual net billing) που θα διενεργείται μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχει ιδρύσει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Και τούτο διότι οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμψηφίζουν καταναλώσεις κοινωνικά ευάλωτων, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι μέλη τους.
Πώς θα τρέξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί του “Απόλλωνα”
Οι διαγωνισμοί θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα -ο σχεδιασμός κάνει λόγο για το πρώτο τρίμηνο του 2025- και θα αφορούν ώριμα φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα που θα επιδοτηθούν για να ενσωματώσουν και μπαταρία, στο πλαίσιο της ευρύτερης στόχευσης του ΥΠΕΝ για ενίσχυση της αποθήκευσης σε όλες τις δράσεις όπου αυτό είναι εφικτό.
Εκτιμάται πως τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσουν το 2026. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥΠΕΝ σε πρώτη φάση θα καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών με έργα ισχύος περίπου 400 MW, τα οποία θα συνδυάζονται με μπαταρίες χωρητικότητας περίπου 650 MWh. Τα συστήματα μπαταριών θα επιδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF)
Υπενθυμίζεται πως ο “Απόλλων” προέβλεπε τη σύσταση 13 ενεργειακών κοινοτήτων, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για κάλυψη του 50% των καταναλώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών φορέων, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), με στόχο και εδώ τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους. Πλέον, οι ΟΤΑ, οι ΔΕΥΑ και οι Γενικοί και Τοπικοί Οργανισμοί Έγγειων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ) εντάσσονται στη δεύτερη φάση του προγράμματος που θα τρέξει αργότερα εντός του 2025. Ενδιαφέρον μέχρι τώρα σε επίπεδο περιφερειών έχει εκφραστεί από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον από τους δήμους.
Διαβάστε ακόμη