Στα «σκαριά» βρίσκονται μια σειρά από υποδομές που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταφορά υδρογόνου στη χώρα μας. Πρόσφατα, τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η πρόταση του Διαχειριστή ΔΕΣΦΑ Α.Ε. για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της περιόδου 2024-2033.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται τόσο ο αγωγός Αμυνταίου-Κομνηνά που αφορά στην κατασκευή αγωγού 100% H2 και μήκους περίπου 9,05 χιλιομέτρων από το Αμύνταιο έως τα Κομνηνά για την έγχυση πράσινου υδρογόνου, που θα παράγεται στο Αμύνταιο, όπου θα αναμειγνύεται με φυσικό αέριο για την τροφοδότηση μονάδας τηλεθέρμανσης ΣΗΘΥΑ, όσο και η εγκατάσταση έγχυσης υδρογόνου στο Τεχνικό Κέντρο Εκπαίδευσης. Το έργο σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ «αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός σημείου έγχυσης Η2 πιλοτικής κλίμακας στην εγκατάσταση προσομοίωσης του Κέντρου Τεχνικής Εκπαίδευσης του ΔΕΣΦΑ που αποτελείται από μια συστοιχία τριών Η/Μ Σταθμών (70/19 έως 19/4 έως 4/1) στη Νέα Μεσημβρία».
Την ίδια ώρα, στις «ράγες» έχει μπει το έργο «Dedicated H2 Backbone», που αναπτύσσει ο ΔΕΣΦΑ που αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά υδρογόνου, συνολικού μήκους 540 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα και θα καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε το Market Test που «έτρεχαν» ο ΔΕΣΦΑ και ο Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας Bulgartransgaz στο οποίο εκδήλωσαν ενδιαφέρον και γερμανικές εταιρείες.
Με φόντο τα συγκεκριμένα έργα σε εξέλιξη είναι το σχέδιο των Motor Oil και ΔΕΗ μέσω της κοινοπραξίας Hellenic Hydrogen για τη μονάδα παραγωγής υδρογόνου, στο Αμύνταιο, με τη δυναμικότητα της μονάδας να είναι της τάξης των 50 MW, σε πρώτη φάση. Οι προσπάθειες εστιάζουν στην αναζήτηση πόρων τόσο σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και μέσω των προσκλήσεων που εκδίδονται για τις περιοχές απολιγνιτοποίησης (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης). Εκτιμάται πως το υδρογόνο που θα παράγεται από τη μονάδα θα καταναλώνεται από τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ που θα εγκατασταθεί στην Καρδιά και θα τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Hydrogen (κοινοπραξίας ΔΕΗ και Motor Oil) Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας πρόσφατα σε πάνελ στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου, επεσήμανε, σύμφωνα με ανάρτηση της Hellenic Hydrogen στο LinkedIn, ότι η αγορά του υδρογόνου έχει περάσει πλέον σε μια φάση ρεαλιστικής ανάπτυξης με ξεκάθαρο προσανατολισμό και χωρίς τις υπερβολές των προηγούμενων ετών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας δίκαιης κατανομής των ευρωπαϊκών πόρων η οποία να περιλαμβάνει και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στη σημασία της σύνδεσης (μέσω υποδομών μεταφοράς υδρογόνου) των κρατών μελών της ΕΕ με δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου σε ανταγωνιστικές τιμές, όπως η Ελλάδα, με τα κέντρα κατανάλωσης στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη