Η γεωθερμική ενέργεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καθώς και σε όλο τον κόσμο. Το Συμβούλιο της ΕΕ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, να απλοποιήσουν τους κανονισμούς και να δώσουν ώθηση στους κατασκευαστές εξοπλισμού. Οι αξιωματούχοι βασίζονται στη γεωθερμία για την απανθρακοποίηση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, το Συμβούλιο Ενέργειας, παρά τις διαφορές του για την πυρηνική ενέργεια, φαίνεται ενωμένο στον τομέα της γεωθερμίας. Οι υπουργοί Ενέργειας εξέδωσαν μια έκκληση για ενίσχυση του τομέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια και Στέγαση, Νταν Γιόργκενσεν, υποσχέθηκε νωρίτερα την παραγωγή στρατηγικής για τη γεωθερμική ενέργεια.
Τα συμπεράσματα υπογραμμίζουν το δυναμικό της γεωθερμίας ως τοπική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Μπορεί να απανθρακοποιήσει την ενεργειακή κατανάλωση σε κτίρια και να κάνει τις βιομηχανίες πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες, δήλωσε το όργανο της ΕΕ. Η μείωση των λογαριασμών και των εξόδων ενέργειας είναι μία από τις κύριες αποστολές της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την Πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η παγκόσμια τεχνική δυναμικότητα εκτιμάται σε 600 TW, αν και μόνο 10,5 TW είναι διαθέσιμα σε βάθη από μισό έως τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.
Γεωθερμία: Κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Με τις συνεχείς βελτιώσεις στην τεχνολογία και τη μείωση του κόστους των έργων, η γεωθερμία θα μπορούσε να καλύψει έως και το 15% της παγκόσμιας αύξησης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό θα απαιτούσε την ανάπτυξη έως και 800 GW γεωθερμικής ενέργειας παγκοσμίως, παράγοντας σχεδόν 6 PWh ετησίως. Θα ήταν ισοδύναμο με τη σημερινή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ και της Ινδίας συνδυασμένα.
Η γεωθερμική ενέργεια είναι συμπληρωματική με την παραγωγή λιθίου. Η ενίσχυση της ανάπτυξης της αβαθούς και βαθιάς γεωθερμίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις εκπομπών, δήλωσε το Συμβούλιο Ενέργειας, επισημαίνοντας τις συνέργειες με την παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών. Εκεί που η χημική σύνθεση των γεωθερμικών υγρών το επιτρέπει, η γεωθερμία μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη της ζήτησης της ΕΕ για λίθιο και άλλες πρώτες ύλες, προστίθεται. Ωστόσο, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος.
Αν και το λειτουργικό κόστος είναι σχετικά χαμηλό, η εμπορική βιωσιμότητα των επενδύσεων σε «βαθιά» γεωθερμία είναι απίθανο να αυξηθεί χωρίς μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών αρχικών επενδύσεων, των κινδύνων που συνδέονται με την εξερεύνηση, το κεφάλαιο και τη γεώτρηση, προειδοποίησαν.
Η ανάπτυξή της θα μπορούσε να επιταχυνθεί με ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού και ισχυρότερη συνεργασία στην έρευνα.
Το Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να συγκροτήσουν ένα φόρουμ, μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Γεωθερμία, φέρνοντας κοντά νομοθέτες, βιομηχανία, επενδυτές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σε όλη την αλυσίδα αξίας.
Η ανάπτυξή της θα μπορούσε να επιταχυνθεί με ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού και ισχυρότερη συνεργασία στην έρευνα.
Ο εξοπλισμός και η αλυσίδα εφοδιασμού είναι καθοριστικά για την επιτάχυνση της ανάπτυξης. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να απλοποιήσουν τους κανόνες τους και να εκδίδουν άδειες πιο γρήγορα, αναφέρεται στο έγγραφο. Τα συμπεράσματα περιλαμβάνουν μέτρα για την αύξηση της ικανότητας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών στις γεωτρήσεις, την κατασκευή και την παραγωγή εξοπλισμού.
Ο Νόμος της ΕΕ για τη Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών (NZIA) τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο. Σκοπός του είναι να διασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλή και βιώσιμη προμήθεια τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, περιλαμβανομένης της γεωθερμικής ενέργειας, ενισχύοντας την ικανότητα παραγωγής τους και την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ώριμη τεχνολογία μηδενικών εκπομπών, αλλά το δυναμικό της παραμένει αναξιοποίητο. Συνολικά, αποτελούσε μόλις το 2,8% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας στην ΕΕ το 2021. Η γεωθερμία καλύπτει λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας.
Οι δέκα κορυφαίες χώρες κατανάλωσης είναι η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία, η Σουηδία, η Ινδονησία, η Ισλανδία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Γερμανία και οι Φιλιππίνες, κατά σειρά. Σημαντικά, μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτό είναι ηλεκτρική ενέργεια. Η Ισλανδία είναι η πιο ισχυρή με το μερίδιο της γεωθερμίας στην συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας να φτάνει το 40%. Η Τουρκία, η Ινδονησία και η Κένυα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2013 έως το 2023, αν και η Ινδονησία ηγείται τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ακόμη