Μετά από τέσσερα χρόνια αλματώδους ανάπτυξης, ο τομέας της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ σημείωσε την πρώτη επιβράδυνση της ανάπτυξης στη δεκαετία του 2020, με πτώση από 53% αύξηση το 2023 σε 4% το 2024. Αυτό αντιπροσωπεύει επιβράδυνση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας κατά 92%. Οι ετήσιες προοπτικές αγοράς της SolarPower Europe για την ηλιακή ενέργεια στην ΕΕ αποκαλύπτουν ότι 65,5 GW ηλιακής ενέργειας έχουν εγκατασταθεί το 2024, ξεπερνώντας μόλις το ρεκόρ του 2023 με 62,8 GW νέων ηλιακών συστημάτων. Ο συνολικός ηλιακός στόλος της ΕΕ ανέρχεται πλέον σε 338 GW, τετραπλασιάζοντας τον αριθμό των 82 GW πριν από μια δεκαετία.

Η Walburga Hemetsberger, διευθύνουσα σύμβουλος της SolarPower Europe, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι διαχειριστές συστημάτων μπορούν να θεωρήσουν τη φετινή έκθεση ”κίτρινη κάρτα”. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας σημαίνει επιβράδυνση των στόχων της ηπείρου για την ενεργειακή ασφάλεια, την ανταγωνιστικότητα και το κλίμα. Η Ευρώπη πρέπει να εγκαθιστά περίπου 70 GW ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της για το 2030 – πρέπει να εξετάσουμε διορθωτικά μέτρα τώρα, πριν να είναι πολύ αργά».

Η επιβράδυνση έρχεται παρά την πτώση των τιμών των ηλιακών εξαρτημάτων και το χαμηλότερο αρχικό κόστος για τις ηλιακές εγκαταστάσεις. Τα επίγεια ηλιακά έργα κοινής ωφέλειας είδαν μέση μείωση του κόστους κατά 28% το 2024. Παρά το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, οι ηλιακές επενδύσεις μειώθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 2020, από 63 δισ. ευρώ το 2023 σε 55 δισ. ευρώ το 2024.

Όσον αφορά τις στέγες, η έκθεση αποδίδει την περιορισμένη ανάπτυξη στην προσωρινή επίλυση της κρίσης του φυσικού αερίου. Τα νοικοκυριά με ηλιακή ενέργεια και αντλία θερμότητας εξοικονομούσαν έως και 84% στους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης – με λιγότερη πίεση στους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας προς το παρόν, τα νοικοκυριά είναι λιγότερο διατεθειμένα να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά. Ως εκ τούτου, οι μεγαλύτερες ηλιακές εγκαταστάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν ταχύτερα από ό,τι οι εγκαταστάσεις σε στέγες στην ΕΕ κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ωστόσο, με τις εγκαταστάσεις στέγης να ξεκινούν από μια μεγαλύτερη βάση, θα κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, σε σύγκριση με την κλίμακα κοινής ωφέλειας.

Ευρύτερα, η επιβράδυνση της αγοράς αποδίδεται στις συνθήκες του συστήματος. Το ποσοστό ηλεκτροδότησης της Ευρώπης έχει κολλήσει στο 23% τα τελευταία πέντε χρόνια, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού συστήματος εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα και την καύση.

Διαβάστε ακόμη