Η Ιαπωνία θέλει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν έως και το 50% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το οικονομικό έτος 2040, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα καταλαμβάνει άλλο ένα 20%, σύμφωνα με το σχέδιο της αναθεωρημένης βασικής ενεργειακής πολιτικής της, καθώς προωθεί την καθαρή ενέργεια, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.
Ως ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και ως μεγάλος καταναλωτής πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, η Ιαπωνία και τα βασικά ενεργειακά της σχέδια προσελκύουν την παγκόσμια προσοχή των παραγωγών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.
Η χρήση θερμικής ενέργειας, ιδίως από αναποτελεσματικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, πρόκειται να μειωθεί στο 30% έως 40% του μείγματος μέχρι το 2040 από 68,6% το 2023, αν και το σχέδιο ενεργειακής πολιτικής δεν διευκρινίζει την κατανομή του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters.
«Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η ενέργεια που τροφοδοτείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο ως ρεαλιστικό μέσο μετάβασης», αναφέρει το σχέδιο, καλώντας την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντιστάθμιση των κινδύνων αύξησης των τιμών και διακοπής του εφοδιασμού.
Το σχέδιο πολιτικής του υπουργείου Βιομηχανίας που παρουσιάστηκε την Τρίτη προτείνει την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό μεταξύ 40% και 50% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το οικονομικό έτος 2040, διπλασιάζοντας περίπου το μερίδιο 22,9% το οικονομικό έτος 2023 και υπερβαίνοντας τον στόχο του 2030 για ποσοστό μεταξύ 36% και 38%.
Ενώ το προηγούμενο ενεργειακό σχέδιο εστίαζε κυρίως στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, έχουν στρέψει μεγαλύτερη προσοχή στην ενεργειακή ασφάλεια.
Ο στόχος της Ιαπωνίας για την πυρηνική ενέργεια το 2040 είναι σύμφωνος με τον στόχο του 2030 για ποσοστό μεταξύ 20% και 22%, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 8,5% του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας το 2023.
Το νέο ενεργειακό σχέδιο καταργεί τον προηγούμενο στόχο της «μείωσης της εξάρτησης από την πυρηνική ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο» και περιλαμβάνει σχέδια για την κατασκευή καινοτόμων αντιδραστήρων νέας γενιάς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις που ανήκουν σε φορείς εκμετάλλευσης που αποφάσισαν να θέσουν εκτός λειτουργίας τους υφιστάμενους αντιδραστήρες.
Οι προβλέψεις για το 2040 προϋποθέτουν αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12% έως 22% από τα επίπεδα του 2023, ιδίως από τα εργοστάσια ημιαγωγών και τα κέντρα δεδομένων. Όλοι οι στόχοι είναι προσωρινοί.
Το νέο προτεινόμενο ενεργειακό σχέδιο είναι πιο ρεαλιστικό από τους υφιστάμενους στόχους έως το 2030, λένε οι αναλυτές, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών αποθήκευσης, και να διατηρήσει το LNG ως μεταβατικό καύσιμο.
Διαβάστε ακόμη