Ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση ενός ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου έκαναν οι (μελλοντικοί) Διαχειριστές Δικτύου Μεταφοράς Υδρογόνου της ΕΕ (HTNOs) πριν μερικές ημέρες όπου συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα, συμφώνησαν να οικοδομήσουν μια προσωρινή, εθελοντική συνεργασία και να εκλέξουν μια δομή διοίκησης για την καθοδήγηση των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του 2025. Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει την ονομασία “Pre-ENNOH” και θα «προετοιμάσει το έδαφος» για τη δημιουργία του ENNOH, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Δικτύων για το Υδρογόνο. Οι μελλοντικοί HTNOs θα εργάζονται σύμφωνα με τα προσχέδια καταστατικών εγγράφων που υπέβαλαν στον Οργανισμό Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Αυγούστου 2024, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/17892. Έχει οριστεί μια δομή διοίκησης για την καθοδήγηση των εργασιών τους επόμενους μήνες. Οι δραστηριότητες και το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας “Pre-ENNOH” θα αναληφθούν από το ENNOH μόλις αυτό συσταθεί νομικά, πιθανότατα στο τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Σημαντική συμβολή σε αυτή τη διαδικασία είχε και ο ΔΕΣΦΑ. Με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε πως ο Μιχάλης Θωμαδάκης, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Διαχειριστή, διορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της πρωτοβουλίας “Pre-ENNOH” , υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για την προώθηση των υποδομών υδρογόνου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός ισχυρού και διασυνδεδεμένου δικτύου υδρογόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Στον ΔΕΣΦΑ, είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής πορείας προς την απανθρακοποίηση και τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής οικονομίας υδρογόνου. Μαζί, θέτουμε τα θεμέλια για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο ενεργειακό μέλλον» αναφέρει η ανάρτηση.

Υπενθυμίζεται πως ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει το έργο «Dedicated H2 Backbone», το οποίο έχει ενταχθεί στην έκτη λίστα των Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και αποτελεί μια φιλόδοξη πρωτοβουλία ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Το έργο αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά καθαρού υδρογόνου, συνολικού μήκους 540 χιλιομέτρων, ο οποίος θα ξεκινά από τη Νότια Ελλάδα και θα καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τη Βουλγαρία. Ο ΔΕΣΦΑ, σε συνεργασία με τον Βούλγαρο Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (Bulgartransgaz), έχει προχωρήσει σε κοινή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, με στόχο την καταγραφή της ζήτησης από εταιρείες που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι δύο διαχειριστές επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις ανάγκες της αγοράς και να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα της επένδυσης στο υδρογόνο.

Ο ρόλος του ENNOH σε μια ευρωπαϊκή αγορά υδρογόνου

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Δικτύων για το Υδρογόνο (ENNOH) θα αποτελεί τον φορέα συνεργασίας των Διαχειριστών Δικτύου Μεταφοράς Υδρογόνου (HTNOs) της ΕΕ. Το ENNOH θα είναι μια ευρωπαϊκή μη κερδοσκοπική ένωση που θα ιδρυθεί το 2025, σύμφωνα με το Πακέτο Υδρογόνου και Απανθρακοποιημένου Αερίου της ΕΕ. Με τη συνεργασία σε επίπεδο Ένωσης μέσω του ENNOH, οι HTNOs θα συνεργάζονται για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στον νέο Κανονισμό για το Υδρογόνο/Αέριο. Ειδικότερα, η κύρια αποστολή του ENNOH θα είναι η προώθηση της ανάπτυξης και της σωστής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς υδρογόνου και του διασυνοριακού εμπορίου. Το ENNOH θα στοχεύει στη διασφάλιση της βέλτιστης διαχείρισης, του συντονισμένου χειρισμού και της υγιούς τεχνικής εξέλιξης του μελλοντικού ευρωπαϊκού δικτύου μεταφοράς υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη