Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η άρνηση αρκετών παραγωγών ΑΠΕ να εγκαταστήσουν συστήματα τηλεχειρισμού. Για αμέλεια κάνουν λόγο κύκλοι της αγοράς, επισημαίνοντας το γεγονός πως δόθηκαν παρατάσεις για την εγκατάσταση εξοπλισμού «set point». Συγκεκριμένα, για τα έργα άνω του 1 MW θα υπάρχει περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, όπως και για τα μικρότερα του 1 MW. Όσες μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ δεν προχωρήσουν στην εγκατάσταση εξοπλισμού, θα επιστρέφουν το 25% των εσόδων για κάθε περίοδο που εκδόθηκε Εντολή Περιορισμού Έγχυσης.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, δεν υφίσταται αυτήν την περίοδο καθυστέρηση στην παραλαβή του εξοπλισμού. Όμως, όπως τονίζουν, θα μπορούσε οποιοσδήποτε παραγωγός να το επικαλεστεί για να λάβει κάποια παράταση. Επομένως, δεν δικαιολογείται αυτή η άρνηση στην εγκατάσταση εξοπλισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα 5%-10% των «μικρών» έργων έχουν προχωρήσει στην εγκατάσταση του εξοπλισμού. Ποσοστό πολύ μικρό. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως το ζήτημα δημιουργεί έντονα προβλήματα στους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ (ΦοΣΕ).

Όπως σημειώνουν στο energygame.gr, «έχουμε πελάτες που δεν βάζουν τον εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις, αυξάνοντας το κόστος εξισορρόπησης. Μπορεί κάποιος να ανοίγει και να κλείνει το έργο του δημιουργώντας πρόβλημα στον ΦοΣΕ». Στέλεχος της αγοράς επισημαίνει πως από τα 500 έργα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο (ΦοΣΕ), μόλις 20 έργα έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού. Άλλωστε, επισημαίνουν τον κίνδυνο που δημιουργούν τόσο οι αποκλίσεις στην αγορά, όσο και οι αρνητικές τιμές. Φαινόμενο όλο και περισσότερο συχνό.

Τι σκέφτεται το ΥΠΕΝ για τους παραγωγούς ΑΠΕ που δεν «πειθαρχούν»

Σύμφωνα πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο -εκτός απροόπτου- θα τεθεί σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα, θα υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει την παύση της σύμβασης εκπροσώπησης από ΦοΣΕ παραγωγών ΑΠΕ που δεν «πειθαρχούν» σε υφιστάμενα πλαίσια κανόνων. Ωστόσο, πηγές της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς όπως τονίζουν και σήμερα μια σύμβαση μπορεί να τερματιστεί μονομερώς, αλλά, βέβαια, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως παρόλα τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως τα κορεσμένα δίκτυα, τις περικοπές κ.λπ. και αυτή η χρονιά θα κλείσει θετικά για τα φωτοβολταϊκά. Ωστόσο, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, για τα μικρομεσαία έργα έχει μπει φρένο στις αιτήσεις αδειοδότησης από το 2022, ενώ τα έργα τα οποία κατασκευάζονται είχαν αδειοδοτηθεί το 2019. Στην κατηγορία των συγκεκριμένων έργων πρέπει να προστεθεί και ακόμα ένα δεδομένο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ιδιοκτήτες έργων, οι οποίοι βλέποντας το αδιέξοδο των περικοπών αρχίζουν και πουλάνε έργα. Φαίνεται πως για την ώρα αποφεύγεται το ενδεχόμενο ομαδοποιημένων έργων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι και ένας τρόπος να επιβιώσουν τα συγκεκριμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι πως τα επόμενα 4-5 χρόνια τα μικρομεσαία έργα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Διαβάστε ακόμη