Ο επικαιροποιημένος χάρτης υποδομών υδρογόνου δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ENTSOG). Είναι η πρώτη φορά που ο χάρτης περιλαμβάνει έργα από ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ceenergy.news.
Έχουν προστεθεί πάνω από 100 νέα έργα, τα οποία δείχνουν τις εξελισσόμενες τάσεις για την ευρωπαϊκή υποδομή υδρογόνου σε όλες τις χώρες και τους τομείς.
Πιο συγκεκριμένα για αυτή την έκδοση του διαδραστικού χάρτη, έχουν συμπεριληφθεί περίπου 60 έργα που αντιπροσωπεύουν τη μεταφορά, την αποθήκευση, τους τερματικούς σταθμούς και την παραγωγή υδρογόνου, τα οποία αντιστοιχούν σε νέα έργα που υποβλήθηκαν στο TYNDP 2024 του ENTSOG. Ο χάρτης δείχνει σαφώς την ανάπτυξη και τη γεωγραφική εξάπλωση του δικτύου ηλεκτρολυτών, ενώ τα έργα απομάστευσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Επιπλέον, τα περισσότερα από τα χαρτογραφημένα έργα δηλώνουν ως έτος έναρξης λειτουργίας το 2030 ή νωρίτερα, ενώ νέα έργα εμφανίζονται για πρώτη φορά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κρήτη, την Τυνησία, τη Σερβία και εμφανίζονται πολλά ακόμη πρόσθετα έργα στην περιοχή της Βαλτικής.
Πάνω από 600 έργα υδρογόνου έχουν υποβληθεί από τους φορείς υλοποίησης έργων από την έναρξη λειτουργίας του χάρτη.
Αυτό το διαδραστικό εργαλείο δημιουργήθηκε από έξι βιομηχανικές ενώσεις – ENTSOG, GIE, Eurogas, CEDEC, GEODE, GD4S – μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πληροφορίες για τα έργα συλλέχθηκαν με τη χρήση μιας προσέγγισης από κάτω προς τα πάνω, με δεδομένα που παρείχαν οι φορείς υλοποίησης των έργων, περιγράφοντας την κατάσταση της διανομής υδρογόνου, της μεταφοράς, των τερματικών σταθμών εισαγωγής, της αποθήκευσης, της ζήτησης και της παραγωγής προς το 2030, το 2040 και το 2050.
Διαβάστε ακόμη