Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων ενεργειακών ομίλων για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα η ΕΔΕΥΕΠ από το feedback που έλαβε από τις εταιρείες του εξωτερικού που έδωσαν το παρών στο Workshop που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, μεταξύ άλλων συμμετείχαν η ιταλική Plenitude, o κλάδος ΑΠΕ του πετρελαϊκού κολοσσού ΕΝΙ, η γερμανική RWE, η ισπανική Iberdrola με τη μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, η βελγική Parkwind, η αυστραλέζικη Corio Generation, o βραχίονας ανάπτυξης offshore έργων της Macquarie και η δανέζικη Copenhagen Infrastructure Partners.

Μηνύματα ισχυρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο, όμως, παρά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί, εισέπραξε η διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ και στο πλαίσιο του ενημερωτικού σεμιναρίου που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα -με τη συμμετοχή στελεχών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης- και στο οποίο παρουσιάστηκαν οι προοπτικές για τα offshore αιολικά στην Ελλάδα σε πάνω από 20 ισπανικές εταιρείες που συμμετέχουν στο Offshore Wind Cluster.

Οι ερωτήσεις των ξένων για τους διαγωνισμούς για τα Υπεράκτια Αιολικά

Αναφορικά με το Workshop που διοργάνωσε η ΕΔΕΥΕΠ, μπορεί επισήμως το αντικείμενο να ήταν η σύσταση και η λειτουργία του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα επιφορτιστεί με τη διενέργεια των μελετών βυθού και των ανεμολογικών μελετών και θα συλλέξει μέσω αυτών τα απαραίτητα για τους υποψήφιους επενδυτές δεδομένα για τις περιοχές εγκατάστασης των πρώτων υπεράκτιων αιολικών, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ερωτήσεις που υπέβαλαν οι ξένες εταιρείες αφορούσαν στα επόμενα στάδια της διαδικασίας και δη την αρχιτεκτονική των διαγωνισμών -που αναμένεται να λάβουν χώρα το 2027 με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα-, το πώς θα δοθεί η κρατική ενίσχυση μέσω των συμβολαίων επί διαφοράς (CfDs) (με νωπές τις μνήμες από τον άκαρπο διαγωνισμό της Δανίας που δεν προέβλεπε κρατική ενίσχυση για τις ταρίφες), την τιμή εκκίνησης κ.λπ. Επισημάνθηκε ότι με την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ που θα επικυρώνει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), θα μπει στην πρίζα το Εθνικό Πρόγραμμα για τις πρώτες 15 περιοχές που πληρούν τα κριτήρια, εκ των οποίων θα δοθεί προτεραιότητα σε 5 ή 6 θαλασσοτεμάχια σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στις περιοχές αυτές κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται η Κρήτη, η Εύβοια, η Ρόδος, η Δονούσα, ενώ δεν περιλαμβάνονται οι θαλάσσιες περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο και τα Διαπόντια Νησιά, όπου είχαν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο της ΕΔΕΥΕΠ για το SPV που θα «τρέξει» τις μελέτες

Όπως αναφέρθηκε κατά το Workshop, το SPV θα συσταθεί αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της ΚΥΑ με στόχο να προκηρύξει το ταχύτερο δυνατόν εντός του 2025 τους διεθνείς διαγωνισμούς από τους οποίους θα προκύψουν οι εταιρείες-ανάδοχοι που θα διενεργήσουν τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες. Συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες για τις μελέτες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο των μελετών -που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος τους-, τον τρόπο παραλαβής των δεδομένων από τις εταιρείες, αλλά και τον μηχανισμό ανάκτησης μέρους του κόστους που θα έχουν επωμιστεί οι εταιρείες που θα αγοράσουν μεν τα δεδομένα για ένα ή περισσότερα οικόπεδα, θα «κατέβουν» στους διαγωνισμούς, αλλά δεν θα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των επιτυχόντων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Άρης Στεφάτος, παρουσίασε το σχέδιο της Εταιρείας για το SPV και πώς θα λειτουργήσει ως ενιαίος φορέας συλλογής δεδομένων σε πολλαπλές περιοχές, περιορίζοντας το ρίσκο για τους επενδυτές, επισπεύδοντας τις διαδικασίες και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για οικονομίες κλίμακας, αφού η συλλογή των δεδομένων θα γίνεται κεντρικά αντί κάθε εταιρεία να διενεργεί τις δικές της μελέτες για να συλλέξει τα δεδομένα των οικοπέδων που την ενδιαφέρουν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε προ μηνός στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ η υπεύθυνη ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Υπεράκτιων Αιολικών Φλώρα Καραθανάση, η έναρξη συλλογής των πρώτων δεδομένων υπολογίζεται να ξεκινήσει στα μέσα με τέλη του 2025, έτσι ώστε να υπάρξει περίπου 1,5 χρόνος για την ολοκλήρωση των μελετών και εντός του 2027 να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα πρώτα πλωτά αιολικά στη χώρα.

Τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες που θα ξεκινήσει η ΕΔΕΥΕΠ το 2025 και προσδοκάται να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2026 θα καθορίσουν την αποδοτικότητα των έργων, όσο και το ύψος της και τη στήριξη που απαιτούν. Παράλληλα πρέπει να επιλεγούν τα λιμάνια συναρμολόγησης και να δημιουργηθεί η τοπική εφοδιαστική αλυσίδα για την κατασκευή των έργων. Στόχος είναι  οι διαγωνισμοί να γίνουν με ανταγωνιστικούς όρους ώστε να προκύψουν τιμές αποζημίωσης που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των έργων.

Όσον αφορά στο σεμινάριο που διοργάνωσε η Ισπανική πρεσβεία, όπως σημειώνεται σε ανάρτηση του Εμπορικού και Οικονομικού Ακολούθου Χόρχε Αντρέου Αράσα, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για το τοπίο των Υπεράκτιων Αιολικών στην Ελλάδα από αυτούς που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να τρέξουν οι διαγωνισμοί (ΕΔΕΥΕΠ), από τις εταιρείες που πιθανότατα θα δώσουν το παρών και από τους φορείς που εξετάζουν το ενδιαφέρον χρηματοδότησης των σχετικών έργων.

Τα μηνύματα από Masdar και Iberdrola

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο παρέμβασής του σε εκδήλωση του ελληνικού περιπτέρου στην COP29 τον περασμένο Νοέμβριο, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Iberdrola Γκονζάλο Σάενθ ντε Μιέρα είχε αναφέρει τρεις προϋποθέσεις για να επενδύσει μια ξένη εταιρεία στον κλάδο υπεράκτιων αιολικών της Ελλάδας: Πρώτον, να μειωθεί το επιχειρηματικό ρίσκο της φάσης ανάπτυξης, δεύτερον να υπάρχουν σχήματα στήριξης για να υπάρχει μακροπρόθεσμη ορατότητα και να διευκολύνεται η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες και τρίτον να υπάρχει στη χώρα εφοδιαστική αλυσίδα των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή των έργων. Επίσης, είχε αναφερθεί στη σημασία των τοπικών κοινωνιών, την ανάγκη δηλαδή τα έργα να έχουν κοινωνική αδειοδότηση, κάτι που μπορεί να γίνει αν η αξία που παράγεται μοιράζεται με τις τοπικές κοινωνίες. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής (COO) της Masdar Αμπντουλαζίζ Αλομπαϊντλί είχε κάνει λόγο για ενδιαφέρον της εταιρείας για τον κλάδο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όπως είπε, «Τα κεφάλαια υπάρχουν, αλλά είναι και τεράστιος ο ανταγωνισμός για το που θα κατευθυνθούν, και τα υπεράκτια απαιτούν μεγάλες επενδύσεις αλλά και πολύ χρόνο για να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Το να κάνετε το Σχέδιο ανάπτυξής τους ελκυστικό, είναι απαραίτητο για να γίνουν οι επενδύσεις”, κατέληξε το στέλεχος της Masdar.

Διαβάστε ακόμη