Σε υβριδικό σεμινάριο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια συμμετείχε η Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) αυτές τις μέρες. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Jorge Andreu Arasa, επικεφαλής του Γραφείου, με ανάρτησή του στο LinkedIn σχολίασε την επιτυχία του σεμιναρίου και εξήρε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην πράσινη μετάβαση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Jorge Andreu Arasa ανέφερε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να επιδιώκει να γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, ιδιαίτερα στις ΑΠΕ. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εγκρίθηκε το 2022 (και ενημερώθηκε το 2023), παρουσιάζει πολύ φιλόδοξους στόχους, όπως τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα στο 44% επίσης έως το 2030, και την επίτευξη ουδετερότητας έως το 2050». Συνεχίζοντας, τόνισε πως «ορισμένα από τα έργα που συνοδεύουν αυτόν τον στόχο είναι υψίστης σημασίας: Διασυνδέσεις (νησιών, νησιών και ηπειρωτικής Ελλάδας, ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη και άλλες ηπείρους), Αποθήκευση (μπροστά ή πίσω από τον μετρητή) και, φυσικά, υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Ως προς την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ο Jorge Andreu Arasa επανέλαβε τους στόχους της Ελλάδας για εγκατάσταση 1,9 GW μέχρι την περίοδο 2030-2032, ενώ πρόσθεσε η υπεράκτια αιολική ενέργεια αναμένεται να φέρει άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα. Ως προς το σεμινάριο, δήλωσε πως ήταν «μια εξαιρετική ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις απευθείας από εκείνους που θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαγωνισμών, καθώς και από όσους ενδέχεται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση των έργων».

Τέλος, ευχαρίστησε τον Αριστοφάνη Στεφάτο, CEO της ΕΔΕΥΕΠ, τη Φλώρα Καραθανάση, υπεύθυνη του προγράμματος για τα υπεράκτια αιολικά, καθώς και τον Χάρη Δαμάσκο από την EBRD, τη Μαριάννα Ναθαναήλ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τον Βίκτορ Φερνάντεζ από τη Secretaría de Estado de Comercio για τη βοήθειά τους στις ισπανικές εταιρείες του τομέα υπεράκτιων αιολικών, οι οποίες ήταν περισσότερες από 20, να αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα.

Η εξωστρέφεια της ΕΔΕΥΕΠ

Η συμμετοχή της ΕΔΕΥΕΠ στο σεμινάριο υπογραμμίζει τους φιλόδοξους ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας και τον κρίσιμο ρόλο της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην προώθηση της ενεργειακής μετάβασης. Επιπλέον, δείχνει τον «εξωστρεφή» ρόλο που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα. Ως προς αυτό, υπενθυμίζεται πως πριν λίγες εβδομάδες η ΕΔΕΥΕΠ συμμετείχε στο Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC24) που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, έχοντας λάβει πρόσκληση από την πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών της χώρας. Η τριήμερη εκδήλωση περιλάμβανε εμπεριστατωμένες συνεδρίες για την ολλανδική προσέγγιση στην υλοποίηση έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, στις θεματικές που συζητήθηκαν ήταν το νομοθετικό πλαίσιο και οι βέλτιστες διαδικασίες διαγωνισμών, η οικολογία και η ανταλλαγή δεδομένων, καθώς και το μέλλον της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη