Στις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ΑΠΕ, όπως αυτές αναπτύχθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, σε ομιλία του με τίτλο «Οι προκλήσεις για τις Α.Π.Ε. στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024, στο Συνέδριο 4th Energy Law Forum.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στον επείγοντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αδειοδότηση των ΑΠΕ (Δεκέμβριος 2022) και στη νέα οδηγία για τις Ανανεώσιμες Πηγές (RED ΙΙΙ), καθώς και στον τρόπο που συμπλέκονται τα δύο αυτά κείμενα, στις εκκρεμότητες και προκλήσεις που υπάρχουν για την πλήρη εφαρμογή τους στην Ελλάδα και στα ερμηνευτικά ερωτήματα που προκύπτουν από τις διατυπώσεις που έχουν υιοθετηθεί.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο πώς τα έργα ΑΠΕ λαμβάνουν πλέον προτεραιότητα κατά τη στάθμιση των επιπτώσεών τους με άλλες νομικές αξίες όπως η βιοποικιλότητα, δεδομένου ότι οι ΑΠΕ τεκμαίρεται ότι υπηρετούν υπέρτατο δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέληξε ότι:

  • Η παρ. 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού 2022/2577 για την κατά περίπτωση προτεραιότητα των Α.Π.Ε. κατά τη στάθμιση λειτουργεί ανεξάρτητα από το άρ. 16f της Οδηγίας REDIII (πρώην παρ. 1 του άρ. 3 του Κανονισμού)
  • Η κατά περίπτωση προτεραιότητα των Α.Π.Ε. κατά στάθμιση που ορίζει η παρ. 2 του άρ. 3 του Κανονισμού, δεν συνάδει με αρνητική εκτίμηση επιπτώσεων για να αρχίσει η εξέταση εφαρμογής του άρ. 6(4) της Οδηγίας Natura
  • Η προϋπόθεση για αυτήν την προτεραιότητα κατά τη στάθμιση με την προστασία της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού, είναι η λήψη «μέτρων διατήρησης που συμβάλλουν στη διατήρηση ή αποκατάσταση των πληθυσμών των ειδών σε ευνοϊκή κατάσταση διατήρησης». Αυτά διαφέρουν από τα «αντισταθμιστικά μέτρα που είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί ότι η συνολική συνοχή του δικτύου Natura 2000 προστατεύεται», σύμφωνα με το άρθρο 6(4) της Οδηγίας Natura.

Διαβάστε ακόμη