Με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις, αναμένεται να βγει στον «αέρα» πριν από το τέλος του χρόνου το πρόγραμμα που αφορά στις επιχειρήσεις. Ο «κουμπαράς» του προγράμματος υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να επιδοτηθούν μόνο οι μπαταρίες, καθώς το στοίχημα είναι τα καινούργια συστήματα αυτοπαραγωγής να αποθηκεύουν την ενέργεια και να μην την εγχέουν στο δίκτυο σε ώρες υπερπαραγωγής, αλλά να την καταναλώνουν τις ώρες που οι τιμές είναι αυξημένες. Στόχος είναι να δοθεί επιδότηση έως 55% για μικρές επιχειρήσεις και 40% για τις μεγάλες, με το όριο ανά επιχείρηση που θα επιδοτηθεί να είναι στις 400.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τοποθετήσουν μπαταρίες με ισχύ περίπου 500MW.
Υπενθυμίζεται πως με βάση τον αρχικό οδηγό του προγράμματος το ποσοστό επιδότησης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των επιχειρήσεων θα ανερχόταν έως 20% και για μπαταρίες έως 40%. Σκοπός οι εταιρείες που θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον κατά 30% και να προχωρήσουν σε αντικατάσταση του 35% της ηλεκτρικής ενέργειας που «δεσμεύει» ετησίως η επιχείρηση από το δίκτυο. Ο στόχος της μείωσης του CO2 αφορά στο τμήμα της επιχείρησης που έχει και τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση.
Ο οδικός χάρτης για stanadalone μπαταρίες
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τρίτος διαγωνισμός για standalone μπαταρίες, που αφορά στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και του Δήμου Μεγαλόπολης. Ο τρίτος διαγωνισμός αφορά μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) και η δημοπρατούμενη ισχύς αφορά 200 MW. Τα έργα που θα περάσουν στην επόμενη φάση θα πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2026. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα βγει η υπουργική απόφαση για μπαταρίες standalone ισχύος με 1,5 GW, με προϋπόθεση την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να τους δίνεται λειτουργική ενίσχυση.
Υπενθυμίζεται πως στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας προβλέφθηκε η προσθήκη μπαταριών σε υφιστάμενους σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι Φωτοβολταϊκών Σταθμών που συνδέονται στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ή στο Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, και οι οποίοι έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχουν λάβει ή θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και οι οποίοι, εντός του εν λόγω χρονικού διαστήματος, έχουν συνάψει ή θα συνάψουν Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησής, καθώς και Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής και έχουν τεθεί ή έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019, δύνανται έως τις 31 Μαρτίου 2025, να υποβάλουν προς τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητα Υψηλής Απόδοσης, τον αρμόδιο Διαχειριστή και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, αίτημα για την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη