Μία σαφή «στροφή» του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά των αιολικών «βλέπει» ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας. Η συγκεκριμένη αγορά αναδεικνύεται σε πρόκληση για «δυνατούς λύτες», καθώς το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον συνοδεύεται από προκλήσεις οι οποίες απαιτούν στρατηγική διαχείριση. Πάντως, όπως έκανε γνωστό η διοίκηση της τράπεζας, τα πράσινα project ανοίγουν την τραπεζική όρεξη για χρηματοδοτήσεις. Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας πρόσφατα στο 13ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ αναφέρθηκε διεξοδικά στις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες του ενεργειακού τομέα, δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και στη διαχείριση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Υπογράμμισε το αυξανόμενο ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για τις ΑΠΕ, το οποίο, όπως σημείωσε, έχει δημιουργήσει έναν άνευ προηγουμένου «συνωστισμό» στον ενεργειακό χώρο.

Η “μάχη του ηλεκτρικού χώρου”

Ο κ. Λαδακάκος χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση στην αγορά ως τη «μάχη για τον ηλεκτρικό χώρο», αποδίδοντας το φαινόμενο αυτό στη ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι, ενώ οι κυβερνητικές αποφάσεις για την οργάνωση του ενεργειακού τοπίου ήταν σωστές, η εφαρμογή τους παρουσιάζει περιθώρια βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η σωστή απόφαση από μόνη της δεν αρκεί. Η εφαρμογή της πρέπει να γίνεται σωστά, ακόμη και στις λεπτομέρειες».

Αναλύοντας την κατάσταση, τόνισε ότι αν ληφθούν υπόψη όλα τα έργα σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή σε στάδια αδειοδοτικής διαδικασίας – συμπεριλαμβανομένων μικρών οικιακών φωτοβολταϊκών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων – η συνολική δυναμικότητα φτάνει τα 35 GW, ξεπερνώντας σημαντικά τους στόχους για το 2040. Σχολιάζοντας αυτήν την υπερπροσφορά, σημείωσε: «Το ερώτημα είναι, θα υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα; Φυσικά όχι. Είναι σοφό να υπάρχει υπερκάλυψη των στόχων; Ναι, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να σταθεροποιηθούμε και να εξετάσουμε προσεκτικά την εξέλιξη του ενεργειακού μίγματος».

Η ανισορροπία στο ενεργειακό μίγμα

Ο κ. Λαδακάκος επεξήγησε την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στο ενεργειακό μίγμα, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα σε φωτοβολταϊκά και αιολικά δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας. Εστίασε στη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, αναφέροντας ότι η υπερβολική εξάρτηση από μία μόνο πηγή, όπως τα φωτοβολταϊκά, οδηγεί σε ασταθείς τιμές και περιορισμένη ευελιξία του συστήματος. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η παρουσία περισσότερων αιολικών πάρκων στο ενεργειακό μίγμα μπορεί να συμβάλει στη σταθεροποίηση της προσφοράς ενέργειας, ιδιαίτερα κατά τις ώρες που η ηλιακή παραγωγή μειώνεται. Επιπλέον, πρότεινε τη θέσπιση μέτρων ενίσχυσης για την ανάπτυξη των αιολικών έργων, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη συνύπαρξη των διαφορετικών μορφών ΑΠΕ. Όπως τόνισε, η ισορροπία αυτή δεν θα ωφελήσει μόνο τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές, εξομαλύνοντας τις διακυμάνσεις των τιμών που παρατηρούνται στη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της σωστής στρατηγικής στη διαχείριση του ενεργειακού μίγματος, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις όπως οι μηδενικές τιμές ενέργειας κατά τις μεσημβρινές ώρες και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές κατά τη νύχτα. Αυτές οι στρεβλώσεις, όπως ανέφερε, υπογραμμίζουν την ανάγκη για έναν πιο «έξυπνο» και ισορροπημένο σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. «Δεν έχει νόημα να βλέπουμε μηδενικές τιμές στις ώρες αιχμής, όπως στις 10, 11 ή 12 το μεσημέρι, και ακραίες τιμές της τάξης των 600 ή 700 ευρώ τη νύχτα».

Ένα από τα ζητήματα που έθεσε στο τραπέζι είναι η ανάγκη για ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης στο δίκτυο, μια πρακτική που έχει αρχίσει να συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως έχει αναφέρει το energygame.gr, μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις που θα ρυθμίζουν τη μετάβαση σε καθεστώς ευέλικτων συμβάσεων σύνδεσης σύμφωνα με τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Οι ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης πρέπει να ενσωματωθούν στην ελληνική νομοθεσία μέχρι τον Ιανουάριο, θέτοντας το πλαίσιο ώστε να δίνεται ισχύς μικρότερη από την ονομαστική. Υπενθυμίζεται πως με βάση το νόμο 4951, ο διαχειριστές του δικτύου «δύνανται να εκδίδουν Εντολές Περιορισμού Έγχυσης σε σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ή σε ομάδες σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ ή σε Ιδιωτικά Δίκτυα Μέσης Τάσης (ΜΤ), οι οποίες αποσκοπούν στον περιορισμό της συνολικής εγχεόμενης ισχύος των ανωτέρω, όταν παρατηρούνται προβλήματα στο σύστημα παραγωγής -μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επιδεινώνονται από τη λειτουργία των Μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ή στην επίλυση των οποίων μπορούν να συμβάλουν οι μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ και αφού ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο περιορισμός της έγχυσης από Μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ». Πηγές της αγοράς περιμένουν την τελική μορφή της διάταξης επισημαίνοντας πως θα πρέπει να «μπει» φρένο στις περικοπές χωρίς όρια.

Οι προοπτικές

Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι η συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις και ευκαιρίες του ενεργειακού τομέα είναι απαραίτητη και ότι η εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί βασικό ζητούμενο. Επισήμανε ότι η εποχή των απερίσκεπτων επενδύσεων έχει περάσει, τονίζοντας την ανάγκη για ρεαλισμό και στρατηγικό σχεδιασμό. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εποχή που επενδύαμε χωρίς δεύτερη σκέψη έχει περάσει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να επικεντρωνόμαστε στη στρατηγική αριστεία της αγοράς».

Διαβάστε ακόμη