Το ζήτημα της έλλειψης χρηματοδότησης αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή για χρήση όπως σε θερμοκήπια ή για την κάλυψη των αναγκών δημοσίων κτιρίων σε θέρμανση. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν γίνει σημαντικές έρευνες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών και έχουν βγει κρίσιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες που έχει αυτή η άφθονη μορφή ενέργειας, η οποία όμως απαιτεί αρκετούς πόρους για την αξιοποίηση της από τους δήμους που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει πάρει την πρωτοβουλία για την εύρεση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα υποστηρίξει δήμους που θέλουν να προβούν σε δράσεις αξιοποίησης της γεωθερμίας. Οι πόροι αυτοί θα αναζητηθούν από το ΕΣΠΑ. Είναι ενδεικτικό πως ο Δήμος Ηράκλειας, ο οποίος επικεντρώνεται στην αξιοποίηση της γεωθερμίας με στόχο τη χρήση θερμικής ενέργειας σε αγροτικές εργασίες, για τη θέρμανση δημοτικών, αλλά και ιδιωτικών κτιρίων, έχει εκπονήσει ένα business plan, όμως δεν έχει τους απαιτούμενους πόρους.

Όπως ανέφερε χθες σε σχετικό δελτίο τύπου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ, κ. Διονύσιος Γκούτης, ολοκληρώθηκαν οι «εργασίες καθαρισμού και ανάπτυξης των γεωθερμικών γεωτρήσεων του Δήμου Ηράκλειας στο πλαίσιο της διαχρονικής αγαστής συνεργασίας των δύο φορέων, η οποία επισημοποιήθηκε πλέον και μέσω της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας». Άλλη περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η Λέσβος, όπου η προσπάθεια αξιοποίησης της γεωθερμίας έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Ήδη, πραγματοποιούνται έρευνες με σκοπό την επιλογή των τελικών θέσεων στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, στη βορειοδυτική Λέσβο. Στόχος μελλοντικά η κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία, ισχύος 8MW, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Παλιότερες μελέτες έδειξαν πως η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης είναι εφικτό να καλύψει περί το 25% των ενεργειακών αναγκών της Λέσβου.

Η περιοχή Στύψης και Πέτρας, είναι κομμάτι της έκτασης στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού. Ακόμη ένας Δήμος που «βλέπει» με θετικό πρόσημο τη γεωθερμία είναι του Παγγαίου, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου. Παλιότερα, τόσο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, όσο και ο Δήμος Γρεβενών έχουν αξιοποιήσει τη γεωθερμία για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό σε δημόσια κτίρια. Αξίζει να σημειωθεί πως ανασταλτικός παράγοντας για την υλοποίηση δράσεων από τους δήμους εκτός από τη χρηματοδότηση ενός business plan είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών.

Επανεξετάζεται ο διαγωνισμός για τη γεωθερμία

Μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για την γεωθερμία, όμως τοπικές αντιδράσεις, αλλά και το υψηλό κόστος αποθάρρυναν στο παρελθόν αποφασιστικές κινήσεις. Σε Λέσβο, Μήλο-Κίμωλο-Πολύαιγο, Νίσυρο και Μέθανα υπάρχει γεωθερμικό ρευστό που μπορεί να αξιοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή. Πριν λίγους μήνες είχε πραγματοποιηθεί διαγωνισμός, ωστόσο, κατέστη άκαρπος. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορούσε στις περιοχές που βρίσκονται στη νότια λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα, στο δυτικό τμήμα της λεκάνης Δέλτα του ποταμού Νέστου, στον Ακροπόταμο Καβάλας και στη νότια λεκάνη Δέλτα του ποταμού Έβρου. Στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις για πεδία με θερμοκρασίες άνω των 90 βαθμών που επιτρέπουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να ξαναγίνει αφού δοθούν περισσότερα κίνητρα, όπως θα μπορούσε να είναι η προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για έργα γεωθερμίας έναντι άλλων τεχνολογιών.

Διαβάστε ακόμη