Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δεύτερη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, διαθέτοντας συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου. Τα κεφάλαια προέρχονται από τα έσοδα του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ και περιλαμβάνουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για γενικά έργα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς και 200 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά για τη ναυτιλία. Ο προϋπολογισμός αυτός είναι αυξημένος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την πρώτη δημοπρασία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου 2025, ενώ οι συμφωνίες επιχορήγησης θα ολοκληρωθούν εντός εννέα μηνών από την καταληκτική ημερομηνία.

Εκτός από τη δημοπρασία υδρογόνου, η Επιτροπή παρουσίασε προσκλήσεις χρηματοδότησης για καινοτόμες τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών, συνολικού ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, με προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αυτές τις δράσεις είναι η 24η Απριλίου 2025. Για τη δημοπρασία υδρογόνου και τα έργα μπαταριών, προβλέπονται ειδικά κριτήρια ανθεκτικότητας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή και τη διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Η πρώτη δημοπρασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, με ανώτατη τιμή τα 4,50 ευρώ ανά κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου. Υποβλήθηκαν συνολικά 132 προσφορές για 8,5 GW ισχύος ηλεκτρολυτών, ξεπερνώντας τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Τον Μάιο του 2024, η Επιτροπή χορήγησε σχεδόν 720 εκατομμύρια ευρώ σε επτά έργα που βρίσκονται σε Φινλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ισπανία. Οι τιμές που προσφέρθηκαν κυμάνθηκαν από 0,37 έως 0,48 ευρώ ανά κιλό, με τα έργα να στοχεύουν στην παραγωγή 1,58 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου σε ορίζοντα δεκαετίας.

«Με επενδύσεις άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε καθαρές τεχνολογίες, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος για τη Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα.

Διαβάστε ακόμη