Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι οι δράσεις στο πλαίσιο του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, με αναλυτές να επισημαίνουν πως θα πρέπει οι πόροι οι οποίοι αγγίζουν τα 4,8 δισ. ευρώ να κατευθυνθούν σε στοχευμένες δράσεις αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων σε αντίθεση με την έως τώρα πορεία κατά την διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή των επιδοματικών μέτρων. Στόχος σε κάθε περίπτωση, να προστατευθούν οι πολίτες από την εφαρμογή του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για κτίρια και οδικές μεταφορές και προς αυτή την κατεύθυνση πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχουν τα έργα αυτοπαραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές δράσεις σε ό,τι αφορά το «πρασίνισμα» των νησιών του βορειανατολικού Αιγαίου θα αναληφθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027».
Ανάμεσα στις δράσεις, οι οποίες έχουν προϋπολογισμό 211 εκατ. ευρώ, προβλέπονται και έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, δράσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας προβλέπονται και μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών, όπου διατίθενται στην Ελλάδα, προς δημοπράτηση, 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών CO2 από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαθέσιμοι πόροι του ταμείου στο βασικό σενάριο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το Ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2025 – 2032. Οι δράσεις θα αφορούν και έργα αυτοκατανάλωσης στα νησιά που θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να εξειδικεύσει τις συγκεκριμένες δράσεις.
«Ουρά» έργων αυτοπαραγωγής λόγω αδυναμίας σύνδεσης στο δίκτυο
Την ίδια ώρα, για αναγκαιότητα κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του περιθωρίου που προβλέπεται για έργα αυτοπαραγωγής και είναι πάνω από 2GW, με βάση τον νόμο 5037/2023. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Green Tank, από την αρχή του χρόνου έως τον Ιούλιο τα έργα αυτοπαραγωγής, από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, ενεργειακές κοινότητες έφτασαν τα 665 ΜW, ενώ 28 ΜW ήταν τα έργα των ηλεκτρισμένων έργων ενεργειακών κοινοτήτων. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια επιτάχυνση των έργων αυτοπαραγωγής σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αυτό θα «αμφισβητηθεί» το επόμενο διάστημα από την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, παρά το γεγονός πως για έργα αυτοπαραγωγής προβλέπεται περιθώριο απορρόφησης ισχύος 10 MW ανά υποσταθμό.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια κάμψη στην ανάπτυξη έργων αυτοπαραγωγής, κάτι που οφείλεται στην εφαρμογή του net billing. «Από τη μια πλευρά υπάρχει η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου όπου πλέον θεωρείται αναγκαίο κάθε σύστημα να έχει ένα σύστημα μπαταρίας, οπότε ανεβαίνει το κόστος, από την άλλη πλευρά οι τιμές ρεύματος παροτρύνουν και άλλο κόσμο να προχωρήσει σε έργα αυτοπαραγωγής» σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Το ενδιαφέρον το καταλαβαίνεις από τις αιτήσεις και όχι από τις ηλεκτρίσεις έργων» προσθέτουν. Σημειώνουν πως ήδη τα έργα αυτοπαραγωγής αγγίζουν τα 1,8GW με πολλούς ιδιοκτήτες να δέχονται «μηνύματα» για αδυναμία σύνδεσης στο δίκτυο.
Διαβάστε ακόμη