Καθώς η Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο της χειμώνα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι διακοπές ρεύματος και οι ενεργειακές ελλείψεις συνεχίζουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητα. Με τις ρωσικές επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές να εντείνονται, οι Ουκρανοί στρέφονται σε καινοτόμες λύσεις όπως τα φωτοβολταϊκά, οι μπαταρίες και οι γεννήτριες για να διασφαλίσουν ενεργειακή ανθεκτικότητα.
Σύμφωνα με το Reuters, στο Κίεβο, οι κάτοικοι ενός 16ώροφου συγκροτήματος πολυκατοικιών εγκατέστησαν ηλιακά πάνελ για να υποστηρίξουν περίπου 1.000 οικογένειες σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης. Εμπνευσμένοι από τις καλοκαιρινές διακοπές ρεύματος, η πρωτοβουλία αυτή αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση προς ενεργειακή ανεξαρτησία τόσο από μεμονωμένα άτομα όσο και από επιχειρήσεις. Εταιρείες όπως η Yasno, κορυφαίος πάροχος ενέργειας, αναφέρουν υψηλή ζήτηση για εναλλακτικά ενεργειακά συστήματα, έχοντας εγκαταστήσει 8 μεγαβάτ ηλιακής ισχύος το φθινόπωρο και σχεδιάζοντας περαιτέρω επέκταση το 2025.
Η κλίμακα των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας είναι τεράστια, με όλα τα θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια να έχουν υποστεί ζημιές ή καταστροφή. Σύμφωνα με το Οικονομικό Σχολείο του Κιέβου, οι συνολικές απώλειες στον ενεργειακό τομέα ξεπερνούν τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 16 δισεκατομμύρια αφορούν φυσική καταστροφή. Η Ουκρανία βασίζεται πλέον κυρίως στη πυρηνική ενέργεια, γεγονός που δυσκολεύει την ισορροπία στο δίκτυο, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής.
Η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνονται με μέτρα για την προστασία και την ανοικοδόμηση του ενεργειακού συστήματος. Αμυντικές κατασκευές, κινητές ομάδες εντοπισμού drones και διεθνής υποστήριξη αντιαεροπορικής άμυνας αποσκοπούν στον περιορισμό περαιτέρω ζημιών. Ωστόσο, η ανάκαμψη παραμένει διαρκής πρόκληση, επιβαρυμένη από τις σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα και τις ανεπαρκείς πόρους.
Για την κάλυψη άμεσων ενεργειακών αναγκών, οι γεννήτριες αποτελούν σωτήρια λύση για πολλές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, τα ζαχαροπλαστεία Zavertailo στο Κίεβο χρησιμοποιούν βιομηχανικές γεννήτριες για τη διατήρηση της λειτουργίας τους, παρά το γεγονός ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι πέντε έως έξι φορές υψηλότερο. Ωστόσο, οι γεννήτριες προσφέρουν μόνο προσωρινή λύση, ιδιαίτερα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η Ουκρανία ενισχύει επίσης τις εισαγωγές ενέργειας από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, αυξάνοντας τη δυναμικότητα στα 2,1 γιγαβάτ από την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, οι εισαγωγές παραμένουν ακριβές και δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τα μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Προγράμματα χρηματοδότησης που υποστηρίζονται από τους Δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και νομοθετικές αλλαγές προωθούν τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Τα ηλιακά πάνελ εγκαθίστανται σε ιδιωτικά σπίτια, δημόσια κτίρια και νοσοκομεία, με κρατικές επιδοτήσεις να καλύπτουν μεγάλο μέρος του κόστους. Περίπου 1,5 γιγαβάτ νέας ηλιακής ισχύος έχουν ήδη προστεθεί, αλλά απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές του πολέμου και να αντικατασταθούν τα παρωχημένα συστήματα άνθρακα.
Διαβάστε ακόμη