Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναδειχθεί σε καταλύτη για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ενέργεια και την οικονομία να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τον ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου, έχει καταστεί κρίσιμος εταίρος στις προσπάθειες για την ενεργειακή διαφοροποίηση και την περιφερειακή ασφάλεια. Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε τη γεωπολιτική σημασία της χώρας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μόνο έναν ανερχόμενο κόμβο, αλλά έναν σταθερό πυλώνα ενεργειακής συνεργασίας εδώ και χρόνια.
«Η Ευρώπη έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, με την Ελλάδα να παίζει καθοριστικό ρόλο στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε σε συγκεκριμένα έργα υποδομής που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, όπως το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός TAP, και ο νέος διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα έργα αυτά, όπως είπε, «επιτρέπουν τη ροή φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων και της Ευρώπης συνολικά». Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναδεικνύουν την Ελλάδα σε «πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακής διασύνδεσης».
Ο Πάιατ στάθηκε στη σημασία της καθαρής ενέργειας για το μέλλον, κάνοντας ειδική αναφορά στο υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος. «Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ηγηθεί στην παραγωγή και διανομή καθαρού υδρογόνου, συνδέοντας την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα έργα υποδομής που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα αποτελέσουν το θεμέλιο για αυτή τη μετάβαση. Παράλληλα, εξήρε την πρωτοβουλία για δημιουργία «πράσινων δικτύων» που συνδέουν ενεργειακά την περιοχή, ενώ αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που φέρνουν οι συνεργασίες στον τομέα της καθαρής ενέργειας. «Η Ελλάδα, μέσα από τη στρατηγική της θέση, μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη σύνδεση των ενεργειακών υποδομών της Μεσογείου με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη», δήλωσε.
Οι ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή, αλλά στρατηγική δέσμευση
Στην εξίσωση τέθηκε και το γεγονός πως πλέον οι αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν και αναγνωρίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο Τζέφρι Πάιατ εξήρε τον ρόλο εταιρειών όπως η Venture Global και η Chevron, σημειώνοντας ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δημιουργεί το έδαφος για καινοτόμες επενδύσεις που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιωσιμότητα. Η συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών σε έργα όπως το LNG της Αλεξανδρούπολης, όπως είπε, «δεν είναι μόνο μια οικονομική επιλογή, αλλά μια στρατηγική δέσμευση που αναδεικνύει την Ελλάδα σε κομβικό εταίρο για την περιοχή και πέραν αυτής».
Αναφέρθηκε επίσης στη δυναμική που δημιουργεί η πρόσφατη πρόοδος στις υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα. «Η δέσμευση της χώρας σας στην πράσινη ενέργεια και η επιτυχία σε έργα όπως τα αιολικά πάρκα και οι υποδομές αποθήκευσης ενέργειας προσελκύουν το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων αμερικανικών επενδυτών», τόνισε. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κράτους, όπως η βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστούν την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστική για νέες επενδύσεις. Στη συνέχεια, υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στη στήριξη αυτής της μετάβασης. «Η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια, αλλά καλύπτει επίσης τεχνολογίες αιχμής, αποθήκευση δεδομένων, καινοτομία και ανάπτυξη υποδομών, διαμορφώνοντας ένα κοινό όραμα για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η δέσμευση των ΗΠΑ, όπως είπε, είναι διαρκής, και οι νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται αντικατοπτρίζουν την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Από τη συζήτηση δεν έλειψε η αναφορά στο αντίπαλο δέος των ΗΠΑ, την Κίνα. Η ανάγκη διαφοροποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων, ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια. «Δεν πρόκειται να απομονώσουμε χώρες όπως η Κίνα, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι εφοδιαστικές μας αλυσίδες είναι διαφοροποιημένες και ανθεκτικές», υπογράμμισε. Ο Πάιατ στάθηκε επίσης στην τεχνολογική πρόοδο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν πλέον καταφέρει να πρωταγωνιστούν σε τομείς όπως η αποθήκευση ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες και τα συστήματα καλωδίων, δημιουργώντας νέες δυνατότητες συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πάιατ επαίνεσε παράλληλα την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία, όπως ανέφερε, έχει αναδειχθεί πιο ισχυρή και αποδοτική μετά την οικονομική κρίση. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνο ένας οικονομικός εταίρος, αλλά και ένας παράγοντας σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή», δήλωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο που συνδυάζει τις στρατηγικές του δυνατότητες με την πολιτική σταθερότητα. Επιπλέον, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή στρατηγική. «Οι επενδύσεις στις ελληνικές υποδομές φυσικού αερίου και ανανεώσιμης ενέργειας ενισχύουν όχι μόνο τη χώρα αλλά και τη συνολική ευρωπαϊκή αυτονομία», ανέφερε. Τόνισε δε ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσει να είναι κρίσιμη, ιδίως καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους.
Το μήνυμα αισιοδοξίας του Τζέφρι Πάιατ
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Τζέφρι Πάιατ υπογράμμισε τη σημασία της διατλαντικής συνεργασίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μια ιστορική στιγμή, όπου η συνεργασία τους μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για το πώς δύο χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις παγκόσμιες προκλήσεις», ανέφερε. Τόνισε την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα έναν «σημαντικό σύμμαχο» στον αγώνα για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη