Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 72% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Πορτογαλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψε το 30% της κατανάλωσης, η αιολική ενέργεια το 26%, η φωτοβολταϊκή ενέργεια το 10% και η βιομάζα το 6%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της REN – Redes Energéticas Nacionais, το ηλεκτρικό σύστημα κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου. Η παραγωγή αιολικής ενέργειας έφτασε τα 110,4 GWh, ενώ η αντλησιοταμίευση σημείωσε ρεκόρ στα 41,7 GWh.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 108,0 GWh, που είχε σημειωθεί στις 17 Οκτωβρίου 2023. Την περασμένη Κυριακή, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 86% της εθνικής κατανάλωσης. Συνολικά, φέτος η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει το 27% της εθνικής κατανάλωσης, ενώ η ηλιακή ενέργεια συμβάλλει κατά 10%.

Μεγάλη χρήση αντλησιοταμίευσης στην Πορτογαλία

Όπως αναφέρει το Reve, η υψηλή διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία οδήγησε στη μέγιστη χρήση αντλησιοταμίευσης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, φτάνοντας τα 41,7 GWh. Αυτό το ποσοστό είναι αυξημένο κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 33,7 GWh, που είχε σημειωθεί την 1η Μαΐου 2024. Το ρεκόρ αυτό αποδεικνύει την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας να προσαρμόζεται στην αυξημένη διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ενέργειας στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 72% της κατανάλωσης. Το φυσικό αέριο συνέβαλε κατά 9%, ενώ το 19% προήλθε από εισαγωγές. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 1,9% (ή 2,3% διορθωμένη για τη θερμοκρασία και τις εργάσιμες ημέρες). Παράλληλα, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 21%, με μείωση 66% στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση 3% στον συμβατικό τομέα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη κατανάλωση φυσικού αερίου από το 2004.

Τον Οκτώβριο, η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές κάλυψε το 68% της κατανάλωσης, η μη ανανεώσιμη παραγωγή το 10% και το υπόλοιπο 22% προήλθε από εισαγωγές. Ευνοϊκές συνθήκες καταγράφηκαν για την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια, με δείκτες παραγωγικότητας 1,76 και 1,27 αντίστοιχα (ιστορικός μέσος όρος: 1). Αντίθετα, η φωτοβολταϊκή παραγωγή σημείωσε τον χαμηλότερο δείκτη παραγωγικότητας (0,77) για μήνα Οκτώβριο από το 2010.

Διαβάστε ακόμη