Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε μια ιστορική επένδυση στη διάσκεψη COP29, χρηματοδοτώντας δύο μεγάλα έργα ηλιακής ενέργειας σε συνεργασία με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) και την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB). Οι τρεις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα παρέχουν καθεμία 160 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στο Αζερμπαϊτζάν με συνδυασμένη δυναμικότητα 760 μεγαβάτ (MW).
Οι χορηγοί των δύο έργων, Masdar και SOCAR Green, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εργασίες για τα φωτοβολταϊκά πάρκα 445 MW και 315 MW σε Bilasuvar και Neftchala, τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμης ενέργειας στον Καύκασο, και σχεδιάζουν να τα θέσουν σε λειτουργία το 2027. Όπως αναφέρει το ceenergy news, αυτή η επένδυση αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου του Αζερμπαϊτζάν να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο 30% έως το 2030.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που χρηματοδοτούμε αυτά τα ηλιακά πάρκα, τα μεγαλύτερα μέχρι σήμερα στον Καύκασο, τα οποία θα εξοικονομούν περισσότερους από 600.000 τόνους CO2 ετησίως», δήλωσε η Nandita Parshad, Γενική Διευθύντρια της Ομάδας Βιώσιμων Υποδομών της EBRD. «Πέρα από την πραγματική συμβολή στην τροφοδότηση έως και 300.000 κατοικιών με πράσινη ενέργεια, αυτή η σημαντική επένδυση θα μεταμορφώσει την αγορά ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή».
Η EBRD αποτελεί ηγέτη στη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα και στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων στις οικονομίες της. Μόνο το 2023, η Τράπεζα παρείχε περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πράσινη χρηματοδότηση, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% των συνολικών επενδύσεών της.
Μνημόνιο Συνεργασίας με τον IAEA υπέγραψε το Αζερμπαϊτζάν
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Σύμφωνα με δημοσίευμα του ceenergy news, στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία στον ενεργειακό σχεδιασμό, η διεξαγωγή έρευνας και η υλοποίηση έργων πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Το τελευταίο διάστημα, το κράτος της Κασπίας έχει συνάψει αρκετές συμφωνίες για ενεργειακή συνεργασία, αξιοποιώντας αφενός τη διοργάνωση της COP29 στην πρωτεύουσά του, το Μπακού, αφετέρου την επικείμενη λήξη της συμφωνίας διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη