Στην τελική ευθεία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση που θα προβλέπει τη διαδικασία για τη διενέργεια των διαγωνισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων». Οι διαγωνισμοί για τα έργα ΑΠΕ των ενεργειακών κοινοτήτων θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα και θα αφορούν σταθμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και σε κάθε περίπτωση έργων με μπαταρίες. Η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στο γεγονός πως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δίνεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για την κάλυψη του 100% των αναγκών των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α), δηλαδή στα ευάλωτα νοικοκυριά (νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ).
Παράλληλα, σχεδιάζεται να καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των ΟΤΑ σε ενέργεια, με πολύ χαμηλή τιμή της κιλοβατώρας. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Απόλλων» προέβλεπε τη σύσταση 13 ενεργειακών κοινοτήτων, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα και ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να καλυπτόταν το 50% των καταναλώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συναφών φορέων, όπως οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Πότε θα λειτουργήσουν τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων»
Εκτιμάται πως τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του προγράμματος θα λειτουργήσουν το 2026, με την εφαρμογή εικονικού ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού (virtual netmetering). Να σημειωθεί πως σύμφωνα με υπολογισμούς του ΥΠΕΝ σε πρώτη φάση θα καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος περίπου 400 MW, τα οποία θα συνδυάζονται με μπαταρίες χωρητικότητας περίπου 650 MWh. Τα συστήματα μπαταριών θα επιδοτηθούν με 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF)
Ενδιαφέρον μέχρι τώρα σε επίπεδο περιφερειών έχει εκφραστεί από τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, ενώ «σάρκα και οστά» έχει πάρει η ενεργειακή κοινότητα από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), που θα καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, καθώς έχει εγγραφεί στο ΓΕΜΗ. Εξίσου μεγάλο, πάντως, είναι και το ενδιαφέρον από δήμους. Μιλώντας πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης στο «Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) τόνιζε πως «το ενεργειακό «προφίλ» των δήμων δεν είναι πρωινό, υπάρχει ο οδοφωτισμός, οι γεωτρήσεις που πολλές φορές πρέπει να δουλεύουν σε 24ωρη βάση, όπως και οι αφαλατώσεις», ενώ σημείωνε πως για τις ΔΕΥΑ θα βγει ένα πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ για ενεργειακή απόδοση.
Αναφερόμενος, δε, στο πρόγραμμα «Απόλλων» είχε υπογραμμίσει πως θα επιτρέψει σε όποιον το αποδεχτεί, αφού διαλέξει το ποσοστό συμμετοχής του, να έχει μια τιμή που -σύμφωνα με τον ίδιο- θα είναι κάτω από τα 9 σεντς, σε σχέση με τα 14 που είναι η σημερινή αγορά. «Δική μου συμβουλή, να πάρετε ένα κομμάτι από το πρόγραμμα Απόλλων για να υπάρχει μια σταθερή βάση και να κάνετε επενδύσεις στη βάση του ενεργειακού προφίλ, πρέπει οι επενδύσεις να λαμβάνουν υπόψη ποιο θα είναι το ενεργειακό περιβάλλον» σημείωνε ο κ. Σκυλακάκης.