Διαγωνισμό για υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 700 MW στη Βόρεια Θάλασσα προκηρύσσει το Βέλγιο. Το εν λόγω υπεράκτιο αιολικό πάρκο είναι το πρώτο από τα τρία που σχεδιάζει να υλοποιήσει μέχρι το 2028 και η συνολική ισχύς τους θα είναι μέχρι 3,5 GW. Όπως αναφέρει το Montel, οι υποψήφιοι είχαν περιθώριο έως τις 24 Αυγούστου να υποβάλουν τις προσφορές τους, οι οποίες θα αξιολογηθούν με βάση την τιμή και καινοτόμα κριτήρια, όπως η συμμετοχή των πολιτών και η βιωσιμότητα. Η έναρξη λειτουργίας του υπεράκτιου αιολικού πάρκου προγραμματίζεται για το τέλος του 2028 το αργότερο. Το υπουργείο έχει ορίσει ανώτατη τιμή τα 95 ευρώ/MWh για τον διαγωνισμό, όπως είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 682 εκατομμυρίων ευρώ από το Βέλγιο.

Η κυβέρνηση του Βελγίου σχεδιάζει δύο ακόμη διαγωνισμούς για υπεράκτια αιολικά πάρκα, όπου ο καθένας θα έχει δυναμικότητα έως 1,4 GW , για την περίοδο 2026-28, ανεβάζοντας τη συνολική χωρητικότητα της ενεργειακής ζώνης Princess Elisabeth στα 3,2-3,5 GW.

Ανησυχία για τα αυξημένα κόστη που συνεπάγονται τα υπεράκτια αιολικά έργα

Παρά την ανάπτυξη του τομέα των υπεράκτιων αιολικών στο Βέλγιο, υπάρχουν ανησυχίες για τα αυξημένα κόστη που αναμένονται από την υλοποίηση των έργων. Ειδικότερα, μια δεύτερη φάση ανάπτυξης, από το 2030 έως το 2035, προβλέπει τη σύνδεση της ενεργειακής ζώνης με υπεράκτιες αιολικές υποδομές σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία. Ωστόσο, υπάρχουν «φωνές» από τον τομέα της βιομηχανίας που προτρέπουν την κυβέρνηση του Βελγίου να αναστείλει τα έργα, λόγω του κόστους.

Πρόσφατα, ο βελγικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, Elia, δήλωσε ότι το τελικό κόστος του έργου Princess Elisabeth είναι απίθανο να γίνει γνωστό πριν από το επόμενο έτος, αναμένοντας την ολοκλήρωση διαγωνισμού για τα υποθαλάσσια καλώδια και μια νέα ανάλυση κόστους-οφέλους. Το Βέλγιο σχεδιάζει να τριπλασιάσει την υπεράκτια αιολική του δυναμικότητα στα 5,4-5,8 GW έως το 2030, καλύπτοντας το 30% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Διαβάστε ακόμη