«Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην πιο σοβαρή κατάσταση ασφάλειας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε αξιολογήσει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα θα εγκυμονούσε απαράδεκτους κινδύνους», δήλωσε ο Henrik Nystrom, εκπρόσωπος των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εξήγησε ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους αισθητήρες, τα ραντάρ και τις δυνατότητες συλλογής σημάτων του στρατού, επηρεάζοντας συνολικά τις δυνατότητες άμυνας.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερο χρόνο προειδοποίησης του άμαχου πληθυσμού για εισερχόμενες επιθέσεις και να μειώσει την ικανότητά μας να εντοπίζουμε και να ανταποκρινόμαστε σε απειλές τόσο κάτω όσο και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας», ανέφερε. Σύμφωνα με το Montel, η Φινλανδία και η Εσθονία δήλωσαν τον Σεπτέμβριο ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 άλλαξε θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη, καθιστώντας αναγκαία την αυξημένη επιτήρηση της υποδομής.
Το “μπλόκο” της Σουηδίας σε 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η σουηδική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει 13 έργα αιολικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα, με συνολική δυναμικότητα σχεδόν 32 GW. Οι εταιρείες ενέργειας επέκριναν την απόφαση, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες της Βαλτικής Θάλασσας βρήκαν λύσεις για τη συνύπαρξη στρατιωτικών συμφερόντων και παραγωγής αιολικής ενέργειας. Σύμβουλος άμυνας της Σουηδίας ανέφερε ότι η συλλογή σημάτων πληροφοριών θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ανεμογεννήτριες.
Ωστόσο, ο σουηδικός στρατός ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν τεχνικές λύσεις» αυτή τη στιγμή για την εγκατάσταση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Nystrom. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν υπάρχει απλός δρόμος προς τα εμπρός, καθώς τελικά σχετίζεται με το γεγονός ότι υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη και η κατάσταση ασφάλειας είναι τόσο σοβαρή που θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν αποδεκτοί κίνδυνοι αυτή τη στιγμή».
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει πώς άλλες χώρες έκαναν τις αξιολογήσεις τους σχετικά με την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, λέγοντας: «Η Σουηδία έχει μοναδική κατάσταση με μια ακτογραμμή που εκτείνεται σε όλη τη Βαλτική Θάλασσα. Διαθέτουμε επίσης μια καλά αναπτυγμένη και ισχυρή αλυσίδα αισθητήρων που πρέπει να λειτουργεί με πλήρη ικανότητα ενάντια στη Βαλτική Θάλασσα».
Ο Nystrom ανέφερε ότι μια διαφορετική μέθοδος διαχείρισης αδειών θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας. «Οι ένοπλες δυνάμεις εδώ και καιρό υποστηρίζουν ένα σύστημα διαγωνισμών που μπορεί να υποδείξει πιο καθαρά και νωρίτερα πού είναι καταλληλότερο να εγκατασταθεί αιολική ενέργεια. Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να μειώσει τις συγκρούσεις μεταξύ αμυντικών συμφερόντων και αιολικής ενέργειας».
Η σουηδική κυβέρνηση ερευνά αυτή τη στιγμή την εισαγωγή ενός συστήματος διαγωνισμών, το οποίο είναι ο πιο κοινός τρόπος κατανομής της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας στις γειτονικές χώρες. Προς το παρόν, η Σουηδία λειτουργεί με ένα σύστημα στο οποίο οι προγραμματιστές επιλέγουν πού θέλουν να εγκαταστήσουν υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να εγκριθούν από τις αρχές.
Διαβάστε ακόμη