Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα απέδειξε ότι τα ελαιόδεντρα και τα φωτοβολταϊκά μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια γη, δημιουργώντας μια αμοιβαία επωφελή σχέση. Αυτή η καινοτόμος προσέγγιση, γνωστή ως αγροβολταϊκά, έχει ως στόχο να συνδυάσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας με τη γεωργική δραστηριότητα, επιτρέποντας και στα δύο να ευδοκιμήσουν χωρίς να ανταγωνίζονται για τους πόρους, αναφέρει δημοσίευμα του reve.

Η χρήση της γης για φωτοβολταϊκά εργοστάσια υπήρξε ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, ιδίως στην Ανδαλουσία, όπου η γη που προηγουμένως προοριζόταν για την καλλιέργεια ελιάς αντικαθίσταται από ηλιακούς συλλέκτες. Ωστόσο, η νέα μελέτη προτείνει μια λύση που ενσωματώνει τα φωτοβολταϊκά στους υπάρχοντες ελαιώνες, αντί να τους εκτοπίζει. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, αποτελούμενη από πέντε ερευνητές από δύο διαφορετικές ομάδες, δοκίμασε την ιδέα αυτή τοποθετώντας ηλιακούς συλλέκτες σε σειρές ανάμεσα στις σειρές των ελαιόδεντρων. Τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η διάταξη αυτή όχι μόνο επιτρέπει τη συνύπαρξη τόσο της ελαιοκαλλιέργειας όσο και της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, αλλά και βελτιώνει την παραγωγικότητα και των δύο.

Πώς βελτιστοποιείται η παραγωγή λαδιού με τα αγροβολταϊκά

Η μελέτη υπογραμμίζει την έννοια της αποδοτικότητας «win-win», όπου τόσο η γεωργία όσο και τα φωτοβολταϊκά επωφελούνται από τη συνδυασμένη εγκατάσταση. Τα φωτοβολταϊκά παρέχουν σκιά στα ελαιόδεντρα, η οποία μειώνει την πίεση στα φυτά και χρησιμεύει ως ανεμοθώρακας, χωρίς να ανταγωνίζονται για το διαθέσιμο νερό. Από την άλλη πλευρά, οι ηλιακοί συλλέκτες επωφελούνται από την επίδραση της ψύξης που παράγεται από την εξάτμιση των φυτών, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των βέλτιστων θερμοκρασιών λειτουργίας και ενδεχομένως αυξάνει την παραγωγή ενέργειας.

Για να ελέγξουν τη σκοπιμότητα αυτής της ενσωμάτωσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα προσομοίωσης για να προβλέψουν πώς θα λειτουργούσαν διάφορες διαμορφώσεις ηλιακών συλλεκτών και ελαιόδεντρων. Τα μοντέλα αυτά συνδύασαν προσομοιώσεις της παραγωγής ελαιολάδου με εκείνες της αναχαίτισης και μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η από κοινού παραγωγή ελαιολάδου και ηλιακής ενέργειας ήταν πιο αποδοτική από ό,τι όταν κάθε δραστηριότητα πραγματοποιούνταν ξεχωριστά.

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν ως επί το πλείστον θετικά, η μελέτη τόνισε επίσης τη σημασία της ισορροπίας. Για παράδειγμα, η πύκνωση της διάταξης με το στένεμα των σειρών και την αύξηση του μεγέθους των φωτοβολταϊκών μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή ενέργειας, αλλά μπορεί να περιπλέξει τη διαχείριση του ελαιώνα και να δυσκολέψει την πλοήγηση των μηχανημάτων. Τελικά, η μελέτη υποδηλώνει ότι με τη σωστή διαμόρφωση, τα αγροβολταϊκά συστήματα μπορούν να βελτιστοποιήσουν τη χρήση της γης και να ωφελήσουν τόσο την παραγωγή τροφίμων όσο και την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη