Το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας και της συρρίκνωσης της κατανάλωσης ενέργειας αποτελούν δύο προβλήματα με αρνητικές συνέπειες για τις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών. Επίσης, το ζήτημα των αρνητικών τιμών, αλλά και των περικοπών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν έλλειμμα ανταγωνισμού και ζητούν επίσπευση των έργων αποθήκευσης. Δεν πάει πάντως πολύς καιρός, από τότε που ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών δημοσίευσε τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο, κατά το οποίο συνδέθηκαν 920,5 MWp φωτοβολταϊκών, μια ένδειξη ότι τη φετινή χρονιά η αγορά θα πετύχει ένα ακόμη ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον σύνδεσμο, το ίδιο διάστημα, οι νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές των αιολικών (97 MW) για το αντίστοιχο διάστημα. Το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο, με φόντο τα παραπάνω ζητήματα, μπορούν να προχωρήσουν έργα φωτοβολταϊκών. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως για τους μικρομεσαίους επενδυτές «το τρένο έχει χαθεί», καθώς δεν μπορούν να καταθέσουν πλέον αιτήσεις αδειοδότησης.

Ουσιαστικά, για μικρομεσαία έργα έχει μπει φρένο από το 2022, ενώ τα έργα τα οποία κατασκευάζονται είχαν αδειοδοτηθεί το 2019. Στην κατηγορία των συγκεκριμένων έργων πρέπει να προστεθεί και ακόμα ένα δεδομένο. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ιδιοκτήτες έργων, οι οποίοι βλέποντας το αδιέξοδο των περικοπών αρχίζουν και πουλάνε έργα. Φαίνεται πως για την ώρα αποφεύγεται το ενδεχόμενο ομαδοποιημένων έργων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι και ένας τρόπος να επιβιώσουν τα συγκεκριμένα έργα. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζονται φόβοι πως τα επόμενα 4-5 χρόνια τα μικρομεσαία έργα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με αργούς ρυθμούς προχωράει η ένταξη τηλεμετρητών πίσω από τα συστήματα, με το στοίχημα της αποθήκευσης, βέβαια, να παραμένει ως πρώτη προτεραιότητα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) με αφορμή το ενεργειακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα τόνιζε πως «η διεσπαρμένη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης από μικρομεσαίους επενδυτές στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ είναι κρίσιμη, καθώς με τον τρόπο αυτό εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των δικτύων. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην εγκατάσταση συστημάτων Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ έχει τονίσει στις συναντήσεις της με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και στις παρεμβάσεις της, τη συνεισφορά των συστημάτων Αποθήκευσης στη μείωση των περικοπών ηλεκτρικής ενέργειας που υφίστανται οι παραγωγοί ΑΠΕ, αλλά και την τεράστια σημασία που έχει για τον τελικό καταναλωτή, καθώς η ζημία του τα επόμενα έτη από τις περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, θα ανέλθει σε 240 εκ. ευρώ ανά έτος περίπου. Πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε ότι η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ θα είναι διαθέσιμη στον τελικό καταναλωτή και δεν θα πετιέται στα σκουπίδια, όπως γίνεται σήμερα για χάρη των μονάδων φυσικού αερίου», κατέληγε η ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη