Το ζήτημα της έλλειψης δικτύου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Ευρώπη, αν αναλογιστεί κάποιος τη λίστα αναμονής έργων για σύνδεση στο δίκτυο. Σύμφωνα με στοιχεία της WindEurope και της Aurora Energy Research, μόνο στην Ισπανία περιμένουν στην «ουρά» έργα 40GW, στη Γαλλία 13GW, στην Αγγλία 145GW και στην Ιταλία 191GW. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Greek Offshore Renewable Energy Conference που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη (14 Νοεμβρίου) στην Αθήνα, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία υπάρχει αντιστάθμιση για τη μείωση της αιολικής ενέργειας, ενώ δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τον περιορισμό της αιολικής ενέργειας έργα στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Πολωνία και άλλες χώρες.

Στην περίπτωση πάντως της Ελλάδας, το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά έχει αναζωογονηθεί μετά το «πράσινο» φως στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ο λόγος στη συνέχεια θα δοθεί στο σχήμα του SPV, με την ΕΔΕΥΕΠ να έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά προκαταρκτικές μελέτες. Η κα Έφη Καρρά, Υπεύθυνη Βιωσιμότητας & Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΕΛΕΤΑΕΝ, χαρακτήρισε κεντρικό πυλώνα της ενεργειακής μετάβασης τα αιολικά πάρκα, επισημαίνοντας πως η Μεσόγειος έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των αιολικών. Τα δίκτυα και τα logistics είναι προκλήσεις, όπως και οι υποδομές στα λιμάνια.

Τα κριτήρια που δεν αφορούν την τιμή (Non-price Criteria) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβράβευση παραγόντων όπως η καινοτομία και η βιωσιμότητα, η διαφοροποίηση και η ενίσχυση των τοπικών αλυσίδων εφοδιασμού και η άμβλυνση της αυξανόμενης πίεσης για μείωση του κόστους. Είναι σημαντικό να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται ότι αυτά τα κριτήρια είναι αποτελεσματικά, θέτοντας σαφή και αντικειμενικά πρότυπα. Αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, χρησιμοποιούν Non-price Criteria. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, η κα Βασιλική Κλωνάρη, Head of Energy System Integration στην WindEurope, χαρακτήρισε κλειδί τα Non-price Criteria για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τα Non-price Criteria συμπεριλαμβάνουν και άλλες κατηγορίες εκτός από την οικονομία και την εφοδιαστική αλυσίδα και συγκεκριμένα την οικολογία και το περιβάλλον.

Η κα Ελένη Γάκη, Project Manager Business Development στην Iberdrola, αναφέρθηκε στον στόχο της εταιρίας για καθαρό θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα έως το 2030. Αυτός ο στόχος εξετάζει τις επιπτώσεις στα είδη και τα οικοσυστήματα που προκλήθηκαν από τη δραστηριοποίηση της Iberdrola σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των εγκαταστάσεων και βασίζεται στην εφαρμογή μηχανισμών για την ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης.

Οι ανεπάρκειες του δικτύου θέτουν εμπόδια στα αιολικά πάρκα

Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Μπακοβασίλης, Senior Analyst Offshore System Integration της WindEurope, αναφέρθηκε στον κορεσμό του δικτύου και στο γεγονός πως δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για την επιτάχυνση του σχεδιασμού και της βελτιστοποίησης του δικτύου. Παράλληλα, ο κ. Μπακοβασίλης έκανε λόγο και για τις διαδικαστικές ανεπάρκειες, όπως το κριτήριο First Come-First Served, την απουσία κινήτρων για την επιτάχυνση της αξιολόγησης, ενώ ως μέτρο για επιτάχυνση των συνδέσεων δικτύου πρότεινε την επιτάχυνση της εφαρμογής του σχετικού κανονισμού της ΕΕ – RED III. Οι διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς και του δικτύου διανομής που σχεδιάζουν το δίκτυο θα πρέπει να υποστηρίζουν τους στόχους των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξηλεκτρισμό και την κατανομή επαρκούς χωρητικότητας δικτύου για στρατηγικές τεχνολογίες net-zero, όπως ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη