Η απόφαση της Σουηδίας να απορρίψει 13 υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 32 GW λόγω στρατιωτικών ανησυχιών έχει προκαλέσει απογοήτευση στον κλάδο, σύμφωνα με τον Giles Dickson, διευθύνοντα σύμβουλο της WindEurope. «Η σουηδική αεροπορία εδώ και καιρό εμποδίζει την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, αλλά η απόφαση αυτή ξεχωρίζει λόγω του μεγέθους της», δήλωσε ο Dickson.
Όπως αναφέρει το Montel, η κυβέρνηση της Σουηδίας προκάλεσε σοκ στον τομέα της αιολικής ενέργειας, ακυρώνοντας έργα στη Βαλτική Θάλασσα που θα μπορούσαν να καλύψουν σχεδόν το σύνολο της σημερινής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Αυτή τη στιγμή, η Σουηδία διαθέτει μόλις 200 MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, ενώ εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να καλύψει ζήτηση 300 TWh έως το 2045, από 135 TWh που είναι σήμερα.
Ο Dickson αμφισβήτησε εάν οι στρατιωτικοί λόγοι είναι ο κύριος λόγος απόρριψης των έργων. Επισήμανε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας εξαρτάται από το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο είναι εχθρικό προς την αιολική ενέργεια. Υποστήριξε ότι τα στρατιωτικά ζητήματα μπορεί να ήταν «βολική δικαιολογία», τονίζοντας ότι άλλες χώρες γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα έχουν βρει λύσεις για παρόμοιες στρατιωτικές αντιρρήσεις.
Η απόφαση αποτέλεσε τεράστια έκπληξη για τον τοπικό προγραμματιστή OX2, ο οποίος είδε τέσσερα έργα του να απορρίπτονται, παρά τις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη επενδυθεί. Ο Thobias Wikstrom, πρώην αντισυνταγματάρχης και ειδικός σύμβουλος, δήλωσε ότι η απόφαση είναι λιγότερο έκπληξη αν ληφθεί υπόψη η παραδοσιακά ισχυρή επιρροή του στρατού στις διαδικασίες αδειοδότησης στη Σουηδία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το εύρος της απόφασης είναι αξιοσημείωτο, καθώς αποκλείει μεγάλες περιοχές από τον πορθμό του Έρεσουντ έως τα νησιά Άαλαντ.
Η τεχνολογία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θεωρείται κρίσιμη για τη μετάβαση της Σουηδίας σε ένα πιο ηλεκτροδοτημένο μέλλον. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ο διεθνής ανταγωνισμός, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία, παραμένει έντονος.
Διαβάστε ακόμη