Η δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, φτάνοντας φέτος τα 11 GW, αλλά οι χαμηλοί ρυθμοί απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο έχουν γίνει πρόβλημα, κυρίως τις ώρες με κορύφωση της ηλιακής παραγωγής το μεσημέρι, δήλωσε ο Alexander Esser, επικεφαλής του τμήματος Νορδικής και Βαλτικής περιοχής στην Aurora Energy Research. Σύμφωνα με το Montel, όλες οι χώρες της Βαλτικής αντιμετώπισαν πέρυσι περισσότερες από 100 ώρες αρνητικών τιμών ρεύματος, αριθμός-ρεκόρ, ενώ φέτος η πορεία οδηγεί σε νέο ρεκόρ.
Το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί καθώς η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία σχεδιάζουν να αυξήσουν συνδυαστικά τη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών τους κατά 64%, φτάνοντας τα 18 GW έως το 2030, ρυθμός που ξεπερνά κατά πολύ την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης κατά 20%, σημείωσε ο Esser.
Δύσκολο το έργο των επενδυτών στη Βαλτική
Οι χαμηλοί ρυθμοί απορρόφησης και η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς κάνουν όλο και πιο δύσκολη για τους επενδυτές τη χρηματοδότηση έργων μέσω των παραδοσιακών μακροπρόθεσμων συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί την ανάγκη για εναλλακτικά χρηματοδοτικά μοντέλα για τη διευκόλυνση νέων επενδύσεων, δήλωσε η Annette Danielsson, υπεύθυνη ανάπτυξης επιχειρήσεων στη φινλανδική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών Winda.
Οι εταιρείες απομακρύνονται τώρα από τα παραδοσιακά 10ετή συμβόλαια σταθερής τιμής προς συμβόλαια με δείκτες που περιλαμβάνουν κατώτατα και ανώτατα όρια τιμών, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα στην αυξημένη μεταβλητότητα της αγοράς, σημείωσε η Danielsson. Ο Bavuk Chug, επικεφαλής προμήθειας ενέργειας για τη Νορδική αγορά στην Centrica Energy του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι αυτή η τάση είναι ήδη εμφανής στη Φινλανδία, όπου οι ρυθμοί απορρόφησης έχουν μειωθεί κατακόρυφα, μετά από ένα έτος κατά το οποίο η χώρα κατέγραψε περισσότερες αρνητικές τιμές από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ.
Η Sonja Hornung, διευθύντρια προμήθειας ενέργειας στην KFW Ipex-Bank, ανέφερε ότι τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή στοχεύουν στην αύξηση της ευελιξίας τους για να ανταποκριθούν σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό περιλαμβάνει την ευρύτερη χρήση αυτόνομων, συνδυασμένων και υβριδικών συστημάτων, καθώς και την αυξημένη ενσωμάτωση αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών κατά την κατασκευή, πρόσθεσε η Hornung.
Διαβάστε ακόμη