Εννέα λόγους «βλέπει» ο CEO του Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος για να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα. Με έμφαση στην ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση της ενεργειακής αγοράς, ο CEO της Enterprise Greece ανέδειξε από το ελληνικό περίπτερο, στο Μπακού στο πλαίσιο της COP 29 τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην απανθρακοποίηση και στις ενεργειακές διασυνδέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αποτελεί έναν επενδυτικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών. Μάλιστα, θεωρεί τον τομέα της αιολικής ενέργειας ένα ιδιαίτερα θελκτικό πεδίο, που θα πρέπει να μπει στο «ραντάρ» των επενδυτών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Enterprise Greece, ο ενεργειακός τομέας της χώρας έχει τεράστια δυναμική για στρατηγικούς επενδυτές που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και των καθαρών τεχνολογιών. Οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, αλλά επεκτείνονται στην απανθρακοποίηση και σε καινοτόμες υποδομές. «Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα λόγοι για να επενδύσει κανείς στην ενέργεια στην Ελλάδα,» σημείωσε ο CEO της Enterprise Greece.

Οι 9 λόγοι κατά τον CEO του Enterprise Greece

Συγκεκριμένα:

  1. Η Ελλάδα προωθεί νέες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου: Η χώρα ενισχύει τις ενεργειακές της υποδομές με νέες διασυνδέσεις, βελτιώνοντας τη συνδεσιμότητα με την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
  2. Στρέφεται στην απανθρακοποίηση: Η χώρα δεσμεύεται για μια πράσινη μετάβαση, με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.
  3. Προωθεί 24 GW αποθήκευσης έως το 2030: Ένας φιλόδοξος στόχος που δημιουργεί ευκαιρίες για επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης.
  4. Φέρνει ένα επιτυχημένο ρυθμιστικό πλαίσιο για αποθήκευση ενέργειας: Ένα καλά δομημένο πλαίσιο που διευκολύνει την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης.
  5. Παρέχει νέο και βελτιωμένο κανονιστικό πλαίσιο για επενδύσεις: Η Ελλάδα απλοποιεί τις διαδικασίες και προσφέρει κίνητρα για επενδυτές, καθιστώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον πιο ελκυστικό.
  6. Στοχεύει στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων: Νέα προγράμματα για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού στη θάλασσα, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
  7. Επικύρωση ρυθμιστικού πλαισίου για αποθήκευση ενέργειας: Παρέχεται ασφάλεια και σταθερότητα στους επενδυτές μέσω ενός σαφούς νομικού πλαισίου.
  8. Εισαγωγή διμερών πράσινων PPAs: Οι διμερείς πράσινες Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας προωθούν τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες και τη σταθερότητα στην αγορά ενέργειας.
  9. Η τρέχουσα κρίση ενέργειας επιταχύνει τη μετάβαση προς ανανεώσιμες πηγές και διαφοροποιεί την ελληνική ενεργειακή αγορά.

«Μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι έχουν ήδη εδραιώσει την παρουσία τους στην Ελλάδα και αναμένεται να ενισχύσουν τις επενδύσεις τους στο μέλλον, αξιοποιώντας τις πολυάριθμες ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα στον ενεργειακό τομέα», σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Η αιολική ενέργεια, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, συγκαταλέγεται στους κύριους επενδυτικούς στόχους, καθώς το ισχυρό αιολικό δυναμικό της Ελλάδας δημιουργεί εξαιρετικές προοπτικές για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε.

Παράλληλα, θεωρεί πως η χώρα έχει προχωρήσει σημαντικά σε επενδύσεις σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία είναι κρίσιμα για την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος. Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν επίσης στην αξιοποίηση γεωθερμίας και υδροηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι φυσικοί πόροι μπορούν να προσφέρουν καθαρή και βιώσιμη παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, η υψηλή ηλιοφάνεια της χώρας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και ηλιακής θερμικής ενέργειας, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Η Ελλάδα επενδύει επίσης σε καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το πράσινο υδρογόνο, το οποίο θεωρείται κλειδί για την απανθρακοποίηση της ενέργειας. Παράλληλα, οι έρευνες για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στην περιβαλλοντικά υπεύθυνη εξερεύνηση και αξιοποίηση. Τέλος, η παραγωγή βιοκαυσίμων από βιομάζα προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική στα ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η πληθώρα αυτών των επενδυτικών ευκαιριών καθιστά -σύμφωνα με τον Μαρίνο Γιαννόπουλο- την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για μεγάλους διεθνείς παίκτες στον ενεργειακό τομέα, προάγοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση. Η Enterprise Greece βλέπει τη χώρα ως ένα στρατηγικό κόμβο για επενδυτές που αναζητούν καινοτόμες ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα, ενώ επισημαίνει ότι το μέλλον ανήκει στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες που διασφαλίζουν βιώσιμη ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. «Η ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι καταλύτης για τη μετάβαση και διαφοροποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ελλάδας».

Διαβάστε ακόμη