Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη (13/11) σχέδια που απαιτούν από τους περισσότερους φορείς εκμετάλλευσης νέων αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια ανεξάρτητα στην ελεύθερη αγορά, με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.
Στο πλαίσιο μιας νέας ενεργειακής μεταρρύθμισης, οι εγκαταστάσεις ισχύος μόλις 25 κιλοβάτ θα πρέπει να διαθέτουν την ενέργειά τους σε αυτόνομη αγορά αντί να την πωλούν στο δίκτυο σε εγγυημένες τιμές.
Η Γερμανία στοχεύει να καλύψει το 80% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, από 58% που είναι σήμερα.
Τα σχέδια που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να διαχειριστεί τα πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία συχνά εμφανίζονται το μεσημέρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έχουν οδηγήσει σε αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, ωστόσο, αντιμετωπίζει αβέβαιες προοπτικές στην τρέχουσα νομοθετική περίοδο, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.
Μέχρι τώρα, οι μικροί και μεσαίοι σταθμοί κάτω των 100 κιλοβάτ μπορούσαν να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στους διαχειριστές του δικτύου σε σταθερές, εγγυημένες τιμές για 20 χρόνια.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τις νέες μονάδες, με ορισμένες εξαιρέσεις για πολύ μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, όπως τα οικιακά συστήματα σε στέγες ή μπαλκόνια.
Το Βερολίνο επιδιώκει να μειώσει το βάρος των πλεονασμάτων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η περίσσεια ηλιακής ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές τιμές, απαιτώντας από περισσότερους φορείς εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αυτοπωλούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιδοτήσεις δεν θα καταβάλλονται πλέον όταν οι τιμές της αγοράς γίνονται αρνητικές, δημιουργώντας κίνητρα για επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης που συγκρατούν την πλεονάζουσα ενέργεια έως ότου οι τιμές γίνουν ευνοϊκές.
Διαβάστε ακόμη