Σε ένα από τα πάνελ τα οποία φιλοξένησε το ελληνικό περίπτερο στο Μπακού στο πλαίσιο της COP29 χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε στον όρο της «επενδυτικής εμπιστοσύνης». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η επαφή με το επενδυτικό κοινό και η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης είναι το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας». Υπογραμμίζοντας το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην επιτάχυνση των πράσινων ενεργειακών λύσεων και την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας, ο Σκυλακάκης παρουσίασε τις προκλήσεις, αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες για την ενεργειακή μετάβαση σε μια εποχή που η «COP του χρήματος» καλείται να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα της χρηματοδότησης.
Ως ένας από τους πλέον ισχυρούς παίκτες στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον νότιο ενεργειακό διάδρομο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προώθηση του φυσικού αερίου της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η Ελλάδα εμπλέκεται σε μια σειρά από διακρατικά ενεργειακά έργα, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της μείγμα. Η χώρα διαθέτει μερικές από τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Στοιχεία από το πρώτο μισό του έτους δείχνουν ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεισέφεραν στο 60% του ενεργειακού μείγματος της Ελλάδας, ενώ σε ορισμένες περιόδους η παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ κάλυπτε τη συνολική κατανάλωση της χώρας.
Αναφερόμενος στην επενδυτική εμπιστοσύνη, επισήμανε ότι, αν και η πράσινη ενέργεια είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστική, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, με κυριότερη την έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς επενδυτών. Εξηγώντας την ελληνική εμπειρία, υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2010 η απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας οδήγησε σε δραματική μείωση των επενδύσεων, παρά τις ελκυστικές ευκαιρίες. Σύμφωνα με τον υπουργό, η μεγάλη πρόκληση για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια τα επόμενα δέκα χρόνια θα είναι ακριβώς αυτή: η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Χωρίς επενδυτική βαθμίδα, οι επενδυτές διστάζουν να προχωρήσουν ακόμη και σε επικερδείς επενδύσεις, καθώς δεν έχουν σιγουριά απέναντι στη χώρα.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση, ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα συμβάλουν στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία ενός μηχανισμού «αντίστοιχης χρηματοδότησης» (matching funds), μέσω του οποίου οι ανεπτυγμένες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν οικονομικά σε χώρες που σημειώνουν πρόοδο στις οικονομικές και κλιματικές τους πολιτικές. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται η σταθερότητα και η βιωσιμότητα των πράσινων επενδύσεων, δημιουργώντας μια κατάσταση «win-win», όπου η παγκόσμια κοινότητα κερδίζει, προωθώντας τις φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές και ενισχύοντας την πράσινη οικονομία σε διεθνές επίπεδο.
Ο υπουργός ΠΕΝ υπενθύμισε ότι πέρυσι εγκαινιάστηκε το εθνικό πρόγραμμα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ντουμπάι, ενώ τώρα ξεκινά και το πρόγραμμα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS). «Αυτό δείχνει τη δέσμευση της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ενεργειακή πρόκληση και να σημειώσει γρήγορη πρόοδο, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ενέργειας και κλίματος», δήλωσε ο υπουργός. Μεταξύ άλλων, ο Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της χρηματοδότησης της ενεργειακής μετάβασης, ιδιαίτερα για τις χώρες που επωφελήθηκαν για δεκαετίες από την οικονομία του άνθρακα, αλλά πλέον έχουν την ευθύνη να προωθήσουν τη δίκαιη μετάβαση και να στηρίξουν χώρες που τώρα προσπαθούν να αναπτυχθούν. Σε αυτό το σημείο, τόνισε την ανάγκη για χρηματοδοτικά εργαλεία που να στηρίζουν όχι μόνο τις μεγάλες δυνάμεις αλλά και τις μικρότερες χώρες που προχωρούν σε κλιματικές μεταρρυθμίσεις.
Σχολιάζοντας τη βιωσιμότητα της πράσινης ενέργειας, σημείωσε ότι πλέον είναι άκρως ανταγωνιστική, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο μιας μετάβασης. Ωστόσο, καθώς αυξάνονται οι ανανεώσιμες πηγές, εντείνεται η ανάγκη για έργα αποθήκευσης και διασυνδέσεις, κάτι που αυξάνει το κόστος και την πολυπλοκότητα του ενεργειακού συστήματος. «Στην αρχή, οι επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι αυτοχρηματοδοτούμενες και επικερδείς, χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων.
Διαβάστε ακόμη