Το στίγμα των σύγχρονων προκλήσεων και των ευκαιριών που διαμορφώνουν την πορεία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και διεθνώς, έδωσε ο Σωτήρης Καπέλλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), μιλώντας στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά παρά το σταθερά υψηλό ενδιαφέρον των επενδυτών, το τοπίο αλλάζει γρήγορα και απαιτεί στρατηγική προσέγγιση και ευελιξία. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη για μεγάλα και καλά μελετημένα έργα που μπορούν να απορροφήσουν τις προκλήσεις και να διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Όπως εξήγησε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται πλέον σε νέα φάση. «Όταν το ποσοστό των ανανεώσιμων στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν χαμηλό, ο ανταγωνισμός ήταν περιορισμένος και οι τιμές στηρίζονταν στις επιδοτήσεις», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι με την πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί η ανάγκη για κρατική ενίσχυση, καθώς οι τεχνολογίες αυτές έχουν γίνει πλέον οικονομικά βιώσιμες χωρίς εξωτερική στήριξη.
Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία των διασυνδέσεων, τονίζοντας ότι όσο αυξάνονται οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, τόσο περισσότερο επιβαρύνεται το δίκτυο, με ορισμένες περιοχές να αδυνατούν να διαχειριστούν την αυξημένη ροή ενέργειας. «Το δίκτυο χρειάζεται ενίσχυση στις γραμμές και νέους υποσταθμούς», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά τα έργα υψηλής τάσης (400 kV) αντιμετωπίζουν σημαντικό κόστος διασύνδεσης, που μπορεί να φτάσει το 30%-40% του συνολικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα όταν απαιτούνται υπόγεια καλώδια για μεγάλες αποστάσεις.
Οι περικοπές αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Καπέλλος
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Καπέλλος στάθηκε και στο ζήτημα των περικοπών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίες επηρεάζουν τα έσοδα των έργων και δυσχεραίνουν τη χρηματοδότηση από τράπεζες. «Οι τράπεζες επιδιώκουν σταθερά έσοδα, και οι περικοπές αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια των επενδύσεων», εξήγησε, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερότητα στα χρηματοοικονομικά δεδομένα των έργων. «Αυτή η μεταβλητότητα, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των τραπεζών για σταθερότητα στα έσοδα, αυξάνει το χρηματοοικονομικό ρίσκο. Παράλληλα, οι συμβάσεις PPA παρέχουν μια μορφή ασφάλειας, αλλά οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές για τα έργα που βασίζονται στην αγορά (Merchant), «ιδιαίτερα σε μία αγορά όπως η ελληνική», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αβεβαιότητα στις τιμές» αποτελεί ακόμα ένα κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα των έργων. Η Ελλάδα, λόγω των αυξημένων διασυνδέσεων, συνδέεται άμεσα με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ιταλία, γεγονός που δημιουργεί προκλήσεις στον προγραμματισμό. Αυτή η αστάθεια, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις των τραπεζών για προβλέψιμα έσοδα, εντείνει το χρηματοοικονομικό ρίσκο των νέων επενδύσεων.
Τέλος, ο κ. Καπέλλος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις ενεργειακές τιμές, υπογραμμίζοντας ότι εξελίξεις, όπως οι εκλογές στις ΗΠΑ, μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια στις τιμές των ΑΠΕ. «Υπάρχει μια νέα αβεβαιότητα, και οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν με προσεκτικό σχεδιασμό και ισχυρή ανθεκτικότητα», κατέληξε, υποδεικνύοντας την ανάγκη για μεγάλα και καλά μελετημένα έργα που μπορούν να απορροφήσουν τις προκλήσεις.
Διαβάστε ακόμη