Υπεράκτια αιολική ενέργεια ισχύος έως 7 GW θα μπορούσε να έχει η Τουρκία μέχρι το 2040, η οποία θα παρέχει πολλά οφέλη στην οικονομία της, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων της γειτονικής χώρας. Το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα εκπόνησε τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα. Ο οδικός χάρτης που δημοσιεύθηκε προ ημερών παρουσιάζει μια πορεία ανάπτυξης για την επίτευξη 7 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2040, με δυνατότητα δημιουργίας 110.000 θέσεων εργασίας και προσθήκης 16 δισ. δολαρίων στην τουρκική οικονομία έως το 2030.
Σύμφωνα με τον χάρτη, το συνολικό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Τουρκίας εκτιμάται στα 75 GW. Οι περισσότερες θαλάσσιες περιοχές που είναι κατάλληλες για υπεράκτια αιολικά έργα είναι σε βαθιά νερά, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για πλωτές ανεμογεννήτριες και όχι για ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης.
Όπως αναφέρει το offshorewind.biz, η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη γεωγραφική της θέση, βρισκόμενη κοντά στις αγορές της Ευρώπης αλλά και της Ασίας, και να αποτελέσει περιφερειακό κόμβο καθαρής ενέργειας, μέσω των ΑΠΕ και ειδικότερα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. «Σύμμαχοι» σε αυτό το πλάνο είναι η κραταιά βιομηχανική βάση της Τουρκίας και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της, ιδιαίτερα στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας. Παράλληλα, η Τουρκία διαθέτει ανταγωνιστικά ναυπηγεία και λιμάνια, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τη δημιουργία μιας εγχώριας αλυσίδας αξίας.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που δημοσιεύθηκε, έχουν εντοπιστεί τέσσερις αρχικές περιοχές διερεύνησης. Αυτές βρίσκονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στη Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο, και συγκεκριμένα κοντά στη Λέσβο. Ωστόσο, στον χάρτη τονίζεται πως «τα τουρκικά ύδατα παρουσιάζουν πολλαπλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Απαιτούνται επιπλέον δεδομένα και εμπλοκή των ενδιαφερόμενων φορέων για την καλύτερη αξιολόγηση των ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί στις περιοχές με σταθερό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό. Είναι πιθανό ότι η ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας δεν θα είναι δυνατή σε όλες αυτές τις περιοχές, αλλά δεν είναι ακόμα δυνατό να καθοριστεί ποιες περιοχές μπορεί ή δεν μπορεί να είναι κατάλληλες».
Λαμβάνοντας υπόψη πιθανούς περιορισμούς, περιβαλλοντικούς, τεχνικούς ή άλλης φύσεως, η δυνητική ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Τουρκία εκτιμάται περίπου στα 66 GW, τα οποία ισοδυναμούν με το 60% περίπου της συνολικής υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας της χώρας.
Ο χάρτης προτείνει επίσης 21 δράσεις που η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Αυτές περιλαμβάνουν την εφαρμογή ρυθμιστικών και πολιτικών πλαισίων που μειώνουν τους κινδύνους των έργων, αναβάθμιση υποδομών δικτύου και λιμανιών, ανάπτυξη εγχώριων αλυσίδων εφοδιασμού και άλλα. Υπενθυμίζεται πως ο στόχος της Τουρκίας είναι η εγκατάσταση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ισχύος 5 GW έως το 2035.
Τα οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την Τουρκία
Πέρα από τις δυνατότητες εξαγωγών καθαρής ενέργειας και της δημιουργίας πολλών εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, η Τουρκία θα αποκομίσει και άλλα οφέλη από την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Οι προτεινόμενες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων βρίσκονται κοντά σε κέντρα υψηλής ζήτησης ενέργειας και έτσι θα προσφέρουν μια εγχώρια πηγή ενέργειας, χωρίς την ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε νέα δίκτυα ηλεκτρισμού κατά μήκος της χώρας.
Παράλληλα, θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αφού θα μειωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, που σήμερα καλύπτουν περίπου το 70% της συνολικής ζήτησης, η οποία στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί. Ασφαλώς, μέσω της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η Τουρκία θα διευκολυνθεί ως προς την επίτευξη των κλιματικών της στόχων, δεδομένου ότι έχει θέσει ως στόχο να είναι κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2053.
Τέλος, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η εγχώρια βιομηχανία χερσαίας αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, καθώς και τα τουρκικά ναυπηγεία και λιμάνια, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα.
Πού βρίσκεται η Ελλάδα στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη περίπου 4,9 GW έως το 2030–2032. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Άρης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), μιλώντας σε ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ για την τεχνική εκπαίδευση στα υπεράκτια αιολικά, σύντομα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στη θεσμική οριοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Επιπλέον, πρόσθεσε πως το Εθνικό Πρόγραμμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που ανακοινώθηκε πέρσι είναι ένα πρόγραμμα με τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα για τη χώρα μας και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου, καθώς έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) —που είναι το επισπεύδον υπουργείο— η διαδικασία συλλογής των υπογραφών από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Τουρκίας για ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας «ανεβάζει» τον ανταγωνισμό στον εν λόγω τομέα και καθιστά σημαντική την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχει θέσει η Ελλάδα για το δικό της αντίστοιχο πρόγραμμα. Αυτό είναι απαραίτητο διότι θα ήταν θετικό για τη χώρα να αποκτήσει το λεγόμενο «first mover advantage». Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας δραστήριας εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας, η οποία θα έδινε πολλά οικονομικά οφέλη, αφού δεν θα υπήρχε ανάγκη για εισαγωγές ανταλλακτικών ή άλλες ανάγκες. Παράλληλα, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει την τεχνογνωσία της σε άλλες χώρες που θα ήθελαν να «μπουν» στον χώρο των υπεράκτιων αιολικών. Ωστόσο, αν η Τουρκία καταφέρει να δημιουργήσει πρώτη μια αντίστοιχη εφοδιαστική αλυσίδα, τότε ίσως τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα της δημιουργίας μιας εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα, αφού θα υπάρχει η επιλογή για φθηνές εισαγωγές από την Τουρκία, με πρακτικά μηδενικό μεταφορικό κόστος. Επομένως, η συνεργασία μεταξύ των εγχώριων φορέων καθίσταται κρίσιμη για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη