Η εταιρεία ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, και δύο εταιρείες με έδρα τη Μαλαισία – η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας Sarawak Energy και ο πάροχος λύσεων καθαρής ενέργειας Gentari – υπέγραψαν συμφωνία για κοινή μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την κατασκευή ενός πλωτού ηλιακού έργου. Σύμφωνα με το pv magazine, το προτεινόμενο έργο θα εγκατασταθεί στον ταμιευτήρα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Murum, στην πολιτεία Σαραουάκ της Μαλαισίας, στη βόρεια ακτή του Βόρνεο.

Η μελέτη θα εξετάσει την πιθανότητα για την εγκατάσταση ενός μεγάλης κλίμακας πλωτού ηλιακού συστήματος στον ταμιευτήρα Murum, συμπεριλαμβάνοντας την τεχνική σκοπιμότητα, την περιβαλλοντική επίπτωση και την οικονομική βιωσιμότητα, για να προσδιοριστεί αν το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Masdar, Mohamed Jameel Al Ramahi, δήλωσε ότι η συμφωνία ακολουθεί τη συνεργασία που υπογράφηκε το 2023 με την Αρχή Ανάπτυξης Επενδύσεων της Μαλαισίας, για την ανάπτυξη 10 GW έργων καθαρής ενέργειας σε όλη τη χώρα.

Η Masdar επενδύει σε πλωτά φωτοβολταϊκά

Το έργο αυτό θα είναι η δεύτερη εγκατάσταση πλωτών ηλιακών συστημάτων της Masdar στη Νοτιοανατολική Ασία, μετά από ένα πάρκο ισχύος 145 MW στη λίμνη Cirata, στην Ινδονησία. Το μεγαλύτερο πλωτό ηλιακό έργο στον κόσμο, ισχύος 440 MW, τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται πως η Masdar, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως και ειδικεύεται στην ανάπτυξη έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, καθαρής τεχνολογίας, και βιώσιμων πόλεων. Ιδρύθηκε το 2006 ως θυγατρική της Mubadala Investment Company, και έχει αναπτύξει σημαντικά έργα σε πάνω από 40 χώρες, με στόχο την προώθηση της καθαρής ενέργειας και της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία πρωτοπορεί σε καινοτόμα έργα, όπως πλωτά ηλιακά πάρκα και μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, επενδύοντας σε πρωτοβουλίες για μείωση εκπομπών άνθρακα. Με το βλέμμα στραμμένο σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, η Αφρική, η Ευρώπη και η Νοτιοανατολική Ασία, η Masdar συνεχίζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και να αναπτύσσει βιώσιμες λύσεις για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του μέλλοντος.

Διαβάστε ακόμη