Το Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος της Σερβίας θέτει τον στόχο σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, δήλωσε η Γιοβάνα Γιοκσίμοβιτς, Υφυπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης και Διαχείρισης Έργων στο Υπουργείο Μεταλλείων και Ενέργειας, σύμφωνα με το ceenergy news.
Μιλώντας στο Διάλογο για την Κλιματική Αλλαγή, που οργανώθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), η κα. Γιοκσίμοβιτς ανακοίνωσε την πρόσφατη υπογραφή συμβολαίου για την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας με δυναμικότητα 1 γιγαβάτ (GW) και αποθήκευσης ενέργειας 200 μεγαβάτ (MW) σε μπαταρίες, η οποία, όπως επεσήμανε, θα μετασχηματίσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της εθνικής ενεργειακής εταιρείας EPS και θα αλλάξει το ενεργειακό μίγμα της χώρας.
«Μέχρι το 2030, θα προσθέσουμε περίπου 3,5 GW νέας δυναμικότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο δίκτυό μας, που θα προέρχονται από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε. «Παράλληλα, εργαζόμαστε για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεγαλύτερων θερμοηλεκτρικών μας σταθμών. Το εργοστάσιο αποθείωσης στον ΘΗΣ Κόστολατς Β και, πιο πρόσφατα, στον ΘΗΣ Νίκολα Τέσλα Α, αντιπροσωπεύει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στην Ευρώπη, με προϋπολογισμό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ».
Αντλησιοταμίευση και πυρηνική ενέργεια στα σχέδια της Σερβίας
Πρόσθεσε ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Αντλησιοταμίευσης Μπίστριτσα αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος, προκειμένου να υποστηριχθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μετά το 2030. Η κα. Γιοκσίμοβιτς τόνισε επίσης τη σημασία έναρξης συζητήσεων μεταξύ ειδικών για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι η εξέταση των χαμηλού άνθρακα βάσεων ενέργειας είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας πέραν του 2040.
Διαβάστε ακόμη