Στις 4 Οκτωβρίου η κυβέρνηση της Σουηδίας ακύρωσε 13 έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας λόγω ανησυχιών για την εθνική της άμυνα. Η Wind Europe, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, αντέδρασε άμεσα με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως η παραπάνω εξέλιξη «ήρθε απροσδόκητα και είναι ιδιαίτερα προβληματική», σημειώνοντας στη συνέχεια πως αποτελεί «ακόμη ένα πλήγμα στις φιλοδοξίες της Σουηδίας για ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, κλονίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κυβέρνηση και θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της χώρας, ενώ αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για τους ευρύτερους ενεργειακούς στόχους ασφάλειας της Σουηδίας».
Τα 13 έργα που ακύρωσε η κυβέρνηση της Σουηδίας έχουν συνολική δυναμικότητα σχεδόν 32 GW, ενώ, σύμφωνα με το Wind Europe, ενδέχεται να χαθούν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους έως και 47 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επηρεαζόμενοι επενδυτές περιλαμβάνουν τις εταιρείες OX2, Eolus, Ørsted, RWE, Freja Offshore, Deep Wind Offshore και Statkraft, των οποίων τα περισσότερα έργα βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Μαζί, θα μπορούσαν να υπερδιπλασιάσουν την τρέχουσα δυναμικότητα ηλεκτροπαραγωγής της Σουηδίας.
Οι δηλώσεις του CEO της Wind Europe, Giles Dickson
Σε δηλώσεις του, ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος της Wind Europe, επισήμανε πως «για ακόμη μία φορά η Σουηδία κατατάσσεται τελευταία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Σουηδική κυβέρνηση για χρόνια ήταν αντιπαραγωγική σε αυτόν τον τομέα, αλλά μία πλήρης απαγόρευση ανάπτυξης αιολικής ενέργειας σε μεγάλο τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας είναι άνευ προηγουμένου. Αυτό δεν βγάζει νόημα, ειδικά όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες γύρω από τη Βαλτική προχωρούν στην ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας». Υπενθυμίζεται πως παρά τη μεγάλη ακτογραμμή στη Βαλτική και το Κατεγάτ, η ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Σουηδία έχει παγώσει εδώ και χρόνια. Σήμερα, η Σουηδία έχει μόλις 0,2 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα συγκριτικά με τα 2,6 GW της γειτονικής Δανίας.
Η WindEurope τονίζει στην ανακοίνωση της πως εργάζεται επί του παρόντος με το ΝΑΤΟ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της σουηδικής κυβέρνησης και των στρατιωτικών της. Αυτό περιλαμβάνει το έργο «Symbiosis», το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της συνύπαρξης υπεράκτιων ανανεώσιμων έργων και στρατιωτικών επιχειρήσεων στους ευρωπαϊκούς θαλάσσιους χώρους. Αναφερόμενος σε πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στο εσωτερικό της Σουηδίας, ο Giles Dickson δήλωσε πως «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν πρέπει να ενδίδουν στις ρωσικές πιέσεις και παρεμβάσεις στις ενεργειακές πολιτικές. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια σημαίνει περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια και λιγότερη εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές. Η Ρωσία θέλει να αποτύχει η επιτυχημένη μετάβαση της ΕΕ στις φθηνές και τοπικές ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο: η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τη στρατιωτική δραστηριότητα».
Διαβάστε ακόμη