Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι τις 20 Νοεμβρίου η νέα πλατφόρμα Συμβολαίων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx). Η Πλατφόρμα PPA, η οποία πρόκειται να τεθεί σύντομα σε λειτουργία, στοχεύει στη διευκόλυνση της σύναψης διμερών συμβολαίων μέσω ενός πληροφοριακού συστήματος όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να καταχωρούν ανώνυμες προσφορές αγοράς και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δηλώνουν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον σε προσφορές άλλων συμμετεχόντων, ενώ θα μπορούν να καταχωρούν, προαιρετικά, στοιχεία σχετικά με ήδη συνάψει διμερή συμβόλαια.

Η δημιουργία της πλατφόρμας έχει γίνει με στόχο την προώθηση της διαφάνειας και της ίσης πρόσβασης σε συμβόλαια ΑΠΕ, ενώ το ΕΧΕ εξασφαλίζει ανωνυμία στις συναλλαγές. Για την ορθή λειτουργία της πλατφόρμας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας θέτει σε διαβούλευση τον Κανονισμό Λειτουργίας της, καθώς και τέσσερις αποφάσεις που αφορούν: τη διαδικασία απόκτησης ή παραίτησης της ιδιότητας συμμετέχοντος, την πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα, τη λειτουργία της πλατφόρμας και τις χρεώσεις των συμμετεχόντων.

Η νέα πλατφόρμα Συμβολαίων Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα της διαβούλευσης, το Χρηματιστήριο θα διοργανώσει ειδική ημερίδα, προσκαλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν. Η ημερίδα θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εξετάσουν σε βάθος την πλατφόρμα, να θέσουν ερωτήματα και να διατυπώσουν απόψεις και παρατηρήσεις, προσφέροντας έναν διαδραστικό τρόπο εμπλοκής στη διαδικασία διαμόρφωσης της πλατφόρμας. Η διαβούλευση, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα ολοκληρωθεί με τη διαδικασία εγγραφής των πρώτων μελών (onboarding). Σύμφωνα με τον Μανώλη Καλαϊτζάκη, Διευθυντή Στρατηγικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου «στόχος είναι το επίσημο λανσάρισμα της πλατφόρμας να πραγματοποιηθεί μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες του Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, προσφέροντας στους χρήστες έναν καινοτόμο, διαφανή και αποδοτικό τρόπο σύναψης μακροχρόνιων ενεργειακών συμβολαίων».

Η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει έναν ψηφιακό κόμβο σύνδεσης, όπου παραγωγοί, προμηθευτές, aggregators και αυτοπρομηθευόμενοι καταναλωτές θα μπορούν να συνάπτουν μακροχρόνιες συμφωνίες για την αγορά και πώληση ενέργειας, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Η διαδικασία συμμετοχής είναι «ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο» και λειτουργεί μέσω ενός ανώνυμου συστήματος καταχώρησης προσφορών. Οι προσφορές για αγορά ή πώληση ενέργειας ανεβαίνουν στην πλατφόρμα ανώνυμα, χωρίς να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του συμμετέχοντα. Κάθε προσφορά περιλαμβάνει συγκεκριμένες εμπορικές παραμέτρους, οι οποίες έχουν καθοριστεί με βάση έρευνα στους πιο σημαντικούς όρους των συμβολαίων PPAs. Αυτή η δομή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να εξετάζουν με σαφήνεια τις διαθέσιμες επιλογές πριν εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Μόλις ένας χρήστης ενδιαφερθεί για μια συγκεκριμένη προσφορά, μπορεί να υποβάλει το ενδιαφέρον του πάνω σε αυτή, αναφέροντας και τυχόν ειδικές προτάσεις διαπραγμάτευσης που θεωρεί αναγκαίες. Όπως εξήγησε ο κ. Καλαϊτζάκης, «πάνω σε αυτές τις προσφορές οι άλλοι συμμετέχοντες της πλατφόρμας έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους και να γνωστοποιήσουν εκείνους τους όρους τους οποίους θα ήθελαν να διαπραγματευτούν». Αν η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνει αποδεκτή, τότε αποκαλύπτονται οι ταυτότητες των δύο μερών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε απευθείας διαπραγμάτευση των όρων.

Το ΕΧΕ προσφέρει επίσης ένα πρότυπο συμβόλαιο PPA, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με νομικούς και τεχνικούς συμβούλους. Αυτό το πρότυπο συμβόλαιο, όπως είχε τονίσει στο παρελθόν ο κ. Καλαϊτζάκης, «μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό. Αυτό το συμβόλαιο είναι κατάλληλο τόσο για πωλητές και αγοραστές ενέργειας, όσο και για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τεχνικούς συμβούλους που εμπλέκονται στις συμφωνίες. Απώτερος σκοπός είναι να υποστηρίξει τους «μικρότερους» παίκτες της αγοράς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να δραστηριοποιηθούν σε αυτό το περιβάλλον, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη